konferencija za novinare

Tomašević: Uspjeli smo udvostručiti broj cijepljenih dnevno. Na gradskim punktovima cijepilo se 40 tisuća građana

23.11.2021 u 11:16

Bionic
Reading

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević održao je redovitu konferenciju za novinare o aktualnim gradskim zbivanjima

'Grad Zagreb za 2022. godinu planira ukupni prihod od sredstava EU-a u iznosu od milijardu i 350 milijuna kuna, što je višestruko veći iznos nego u prethodne dvije godine', izjavio je Tomašević.

'Naša je politika povući što više novca iz fondova EU-a kako bismo rasteretili gradski proračun', istaknuo je Tomašević.

U manje od dva tjedna na dodatnim punktovima koje je organizirao Grad Zagreb cijepilo se gotovo 40 tisuća građana.

'Za usporedbu, u prvih sedam dana studenoga dnevno je cijepljeno oko 1720 osoba, a uspjeli smo udvostručiti broj cijepljenih dnevno. Trebali smo osigurati dodatne punktove i za testiranje, a sve nadležne službe daju sve od sebe da se nastavi testiranje gradske uprave i gradskih poduzeća tako da ne pate komunalne usluge', naveo je zagrebački gradonačelnik.

Zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet govorio je o obnovi Zagreba.

'Izmjene i dopune Zakona o obnovi su izglasane, kao što znate. Zakon će pratiti i pravilnik o jednostavnoj javnoj nabavi, kojim će se regulirati rokovi i povisiti iznosi za ugovaranje radova. Prava dugo očekivana konstrukcijska obnova uskoro će krenuti. Iz europskih fondova povući ćemo novac za obnovu škola i drugih zgrada. Obilazimo gradilišta i završetak obnove Osnovne škole Miroslav Krleža bit će do kraja godine. U drugom polugodištu učenici se vraćaju u školske klupe', rekao je Korlaet.

  • +11
Presica Tomislava Tomaševića Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Zamjenik pariške gradonačelnice posjetit će sutra Zagreb, najavio je Korlaet, a bit će govora o energetskoj obnovi i prometu.

Tomaševića su novinari pitali i o cijeni testova na koronavirus. Rekao je da mjesečno na testiranje gradskih službenika i zaposlenika gradskih poduzeća odlazi po nekoliko milijuna kuna.

Komentirao je i tužbu protiv stranke Možemo! zbog toga što je na listama za lokalne izbore u Osijeku imala previše žena.

'Pomalo je bizarno to da je došla tužba protiv stranke Možemo! zbog previše žena na gradskoj listi Možemo!. Ipak je poanta to da se poveća broj žena na vlasti. To nije u duhu zakona', rekao je Tomašević.

Govorio je i o situaciji s roditeljima odgojiteljima, koji su zbog ukidanja mjere za danas ponovno najavili prosvjed.

'Pozvali smo sve tri inicijative koje predstavljaju roditelje odgojitelje na sastanak sutra u 16 sati. Na njemu ćemo biti i Dolenec i ja i drugi kolege', najavio je Tomašević.

Gradonačelnik se osvrnuo i na adventske kućice, kojih je ove godine zbog pandemijskih uvjeta tri puta manje. Što se tiče koncerata, sve će biti prilagođeno epidemiološkoj situaciji.

Uvođenje covid potvrda na otvorenom nije se razmatralo, kazao je zagrebački gradonačelnik.