ministar gospodarstva

Filipović: Od MOL-a smo tražili smjenu cijele uprave i da hrvatski plin prodaju hrvatskim građanima

07.09.2022 u 14:34

Bionic
Reading

Davor Filipović, ministar gospodarstva i održivog razvoja, sastao se danas s predstavnicima MOL-a nakon čega se obratio javnosti

Uoči sastanka Sándor Fasimon ponudio je ostavku na mjesto predsjednika Uprave INA-e. U priopćenju INA-e objavljenom Zagrebačkoj burzi se navodi kako Fasimon nije bio upetljan u spomenutu aferu, ali da je odgovoran i sa osjeća moralnu obvezu za sve aktivnosti tvrtke te stoga daje ostavku.

Fasimon će nastaviti obnašati dužnost predsjednika Uprave Ine do imenovanja njegovog nasljednika 'kako bi se osigurao kontinuitet poslovanja društva'.

Ministar Filipović je na početku obraćanja javnosti istaknuo kako se radi o korporativnom skandalu i da će Vlada predložiti Nadzornom odboru Ine da razriješi hrvatske članove uprave.

'Shvatili su poruku kako Uprava INA-e više nema povjerenje Vlade. Zato je danas predsjednik Uprave ponudio ostavku', istaknuo je Filipović.

  • +3
Zagreb: Ministar gospodarstva Davor Filipović otkrio nove cijene goriva Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Predstavnicima MOL-a, kaže ministar, je rečeno da 703 milijuna kubika plina koji se proizvede u Hrvatskoj treba ići Hrvatskoj po prihvatljivoj cijeni.

'Vlada će donijeti odluku kojom će sav plin koji se proizvede u Ini ići Hrvatskoj', naglasio je Filipović

Vlada nastavlja razgovore s Mađarima. 'Neki stavovi MOL-a će biti jasniji sljedeći tjedan', rekao je ministar, upitan hoće li mađarska strana prihvatiti zahtjev o smjeni uprave.

'Predstavnici MOL-a su svjesni da ovakav korporativni skandal mora dovesti do promjene načina upravljanja. Uprava društva odgovorna je za vođenje poslovanja, a Nadzorni odbor to nadzire. Ovdje sustav korporativnog upravljanja omogućava da najniže razine donose određene odluke i da to uopće ne ide preko NO-a', rekao je Filipović.

Upitan ima li Hrvatska instrumente u rukama što se tiče vlasništva, Filipović je rekao da država ima mehanizme kako zaštititi svoje interese.

'Postoji plin koji se proizvodi u Republici Hrvatskoj. Vlada mora naći mehanizme kako da taj plin ide hrvatskim građanima', rekao je Filipović.