LALOVAC POČINJE 'ČEŠLJATI'

'Uštedu od pet milijardi tražimo u zdravstvu, na plaćama...'

23.10.2014 u 14:39

Bionic
Reading

Vlada kreće u dubinsku analizu rashoda, odnosno potrošnje iz državnog proračuna, koja mora biti završena u roku od tri mjeseca. Cilj je, rekao je ministar financija Boris Lalovac, u roku od sljedeće dvije-tri godine uštedjeti pet milijardi kuna na plaćama, u zdravstvu, na subvencijama, materijalnim troškovima...

Vlada je donijela odluku u početku provođenja dubinske analize rashoda u državnom proračunu. Kategorije u kojima će tražiti uštede su: rashodi za zaposlene kojima se plaće isplaćuju iz proračuna, subvencije, sustav zdravstva, poslovanje državnih agencija, zavoda, fondova i drugih institucija s javnim ovlastima te porezni rashodi.

'Sve su ove kategorije prioritetne, znači češljamo svaki trošak, svaku kunu i na materijalnim rashodima i plaćama... Radi se o troškovima od 50 milijardi kuna koji su pod dubinskom analizom. U dvogodišnjem ili trogodišnjem razdoblju očekujemo uštede od pet milijardi kuna, a imamo tri mjeseca da to sastavimo', rekao je ministar financija Boris Lalovac.

Rekao je da u traženju prostora za štednju analiziraju sve intelektualne i računalne usluge do zadnje lipe. 'Vlada je jedinstvena u pogledu rezanja troškova i ovo radimo zbog nas, a ne zbog Europske unije', kaže Lalovac.

Upitan zašto to nije učinjeno ranije, Lalovac kaže da je Vlada i prije rezala, ali su se kamate i participacija za EU povećale. 'Sanirali smo zdravstvo i to je ukupno sedam milijardi kuna troška. Da nismo rezali, deficit bi nam bio još veći, a sada je na razini oko 15 milijardi kuna sa svim dodatnim troškovima. Ovo će biti strukturne mjere kroz dubinsku analizu kroz sljedeće tri godine', tvrdi Lalovac premda mu mandat istječe za godinu dana.

Rekao je da će državni proračun za 2015. biti sastavljen ovim mjerama, kao i da će biti provedene.

Inače, u analizi rashoda tj. troškova iz proračuna, osnovat će se povjerenstva u kojima će sjediti čelnici ministarstava s predstavnicima vanjskih instituta kao što je Institut za javne financije i Ekonomski institut.

'Ta povjerenstva neće biti plaćena. Cilj je dubinske analize da se ustvrde produktivni i neproduktivni troškovi. Efekt ovoga na proračun trebao bi iznositi 10 posto, dakle ako obuhvat troškova iznosi oko 50 milijardi kuna – najmanje uštede bi trebale biti znači pet milijardi kuna koje se moraju postaviti u srednjoročnim planovima. No to nisu linearna rezanja od 10 posto. Tražimo učinkovitije rezanje troškova!' rekao je Lalovac na Vladi.