NE PRIHVAĆAJU ODLUKU SUDA

Uprava Validusa žaliti će se na stečaj

20.07.2012 u 15:34

Bionic
Reading

Validus će uložiti žalbu na odluku o otvaranju stečajnog postupka, najavljuje David Ilijevski, predsjednik Uprave ove nekada ugledne varaždinske investicijske tvrtke koja u vlasništvu ima dionice više poduzeća

'S obzirom na to da su od prvog zahtjeva za pokretanjem stečajnog postupka do danas u poslovanju Validusa ostvareni značajni pozitivni pomaci, što bi trebalo bitno i pozitivno utjecati na pretpostavke za otvaranje stečajnog postupka, Uprava društva uložit će žalbu na jučerašnju odluku Trgovačkog suda u Varaždinu', najavljuje Ilijevski putem IM&C agencije.

Stečajni postupak nad Validusom otvoren je zbog insolventnosti. Račun poduzeća je u blokadi za iznos od 185 milijuna kuna, a blokada traje već 879 dana, odnosno više od dvije godine. Doduše, ove podatke FINA je sudu dostavila još tijekom ožujka, odnosno dva mjeseca nakon što je varaždinski Područni ured Porezne uprave podnio prijedlog za otvaranje stečaja zbog duga od 15 milijuna kuna te kamata od sedam milijuna.

Nakon toga sud je nekoliko puta odgodio ispitna ročišta za otvaranje stečaja kako bi Validus i Ministarstvo financija mogli završiti pregovore oko namirenja poreznog duga. No ti pregovori, očigledno, nisu pozitivno završili za varaždinsko investicijsko društvo s obzirom na to da Porezna uprava nije povukla svoj prijedlog za stečaj, kao što su to ranije učinili Artur Gedire, IM&C agencija i još neki vjerovnici. Rješenje o otvaranju stečaja nije, međutim, obeshrabrilo Validus koji će ga pokušati osporiti žalbom.

'Na ovaj način želja je uprave Validusa, a temeljem detaljnog uvida i poznavanja poslovanja kao i novih momenata koji su u međuvremenu nastupili, u jednome pravcu prema smanjenju stvarnih dugova, a u drugome prema poboljšanju poslovnih rezultata - osigurati potrebne prostore za daljnje uspješno poslovanje kao i namirenje vjerovnika koji ga s pravom očekuju', kaže predsjednik Uprave Validusa David Ilijevski

Na odluku varaždinskog Trgovačkog suda reagirali su i u Vaba banci. Naime, Validus je s 29 posto dionica Vaba banke njezin najveći pojedinačni dioničar, a zatim slijedi Balkan Financial Sector Equity Fund C.V. sa 16,54 posto, a sa 8,99 posto dionica na treći najveći vlasnik tvrtka Pluris, odnosno bivša Fima Grupa, koja je također u stečaju.

'Pokretanje stečajnog postupka, odnosno donošenje odluke o stečaju društva Validus d.d. ni na koji način neće utjecati na poslovanje Vaba d.d. banke Varaždin, a čije poslovanje se odvija u potpunosti sukladno Zakonu o kreditnim institucijama te ostalim važećim zakonskim aktima kojima je regulirano poslovanje svih banaka u Republici Hrvatskoj', poručuju putem IM&C agencije iz Vaba d.d. banke Varaždin.