TRAŽI SIGURNOSNE MEHANIZME

Uprava Mercatora želi zaštiti tvrtku i zaposlenike

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 09.11.2011 11:51
  • Objavljeno 09.11.2011 u 11:41
žiga debeljak

žiga debeljak

Izvor: Cropix / Autor: Cropix

Nadzorni odbor Mercatora idućeg će ponedjeljka odlučivati o tekstovima dvaju sporazuma koji su uvjet Mercatorove uprave da dopusti dubinski pregled (due dilligence) svog poslovanja konzorciju potencijalnih kupaca na čelu s koncernom Agrokor, objavili su u srijedu slovenski mediji

Kako navodi ljubljansko Delo, u slučaju da oba sporazuma na nadzornom odboru budu potvrđena, Mercatorova uprava započet će pregovore s konzorcijem potencijalnih kupaca u kojemu su uz Agrokor još i Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD), Međunarodna financijska korporacija IFC, te fond One Equity Partners, ali i s konzorcijem koji prodaje više od polovice dionica Mercatora.

U tom konzorciju koji raspolaže s 52,10 posto dionica Mercatora su Nova Ljubljanska banka (NLB), skupina Pivovarna Laško (PL), Abanka, Banka Celje, Banka Koper, Gorenjska banka, Hypo Alpe Adria bank, dioničarski investicijski fondovi NFD 1 i NFD Holding, Nova Kreditna banka Maribor (NKBM), NLB, Pivovarna Union i Radenska.

Mercatorova uprava na čelu s direktorom Žigom Debeljakom sporazumima želi uvesti 'sigurnosne mehanizme' za zaštitu interesa skupine i zaposlenih, navodi Delo.

Sporazumom s potencijalnim kupcima uprava Mercatora želi definirati način na koji bi nakon prodaje bili zaštićeni interesi zaposlenih u Mercatoru i njihova prava. Također se želi zaštititi interese Mercatora u slučaju da bi kupoprodajni ugovor bio potpisan, a da do njegove realizacije ne bi došlo, bilo zbog financijskih razloga ili zbog moguće blokade slovenskog ureda za tržišno natjecanje ili agencije za tržište vrijednosnica, navodi Delo. List se pritom poziva na zaključke nadzornog odbora Mercatora koji se sastao u utorak kako bi raspravio o rezultatima poslovanja u prvih devet mjeseci ove godine.

U tom je razdoblju skupina Mercator realizirala 2,18 milijardi eura prihoda od prodaje, što je 6,7 posto više nego u istom razdoblju lani, te 27 milijuna eura čistog dobitka, što je 3,2 posto manje od lanjskog rezultata u istom razdoblju. Nadzorni odbor zaključio je da su se uvjeti za poslovanje skupine u trećem kvartalu ove godine pogoršali, prenosi Delo.

Slovenska televizija objavila je, vezano uz sjednicu Mercatorova nadzornog odbora, da je konzorcij kupaca na čelu s Agrokorom zainteresiran da sljedećih dana dođe do njihova zajedničkog sastanka s upravom i nadzornim odborom Mercatora.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi