PRIJEDLOG SKUPŠTINI

Uprava Janafa bi zadržala dobit

09.06.2010 u 15:00

Bionic
Reading

Uprava i Nadzorni odbor Jadranskog naftovoda (Janaf) predložili su Glavnoj skupštini, koja će se održati 19. srpnja, da se ukupno ostvarena prošlogodišnja neto dobit od 118,5 milijuna kuna zadrži u društvu kako bi se osigurala dodatna sredstva za daljnju modernizaciju i tehnološku obnovu naftovodnog sustava kao i dodatna ulaganja u proširenje kapaciteta

Prema pozivu za Glavnu skupštinu dioničara Janafa objavljenom na Zagrebačkoj burzi, od ukupno ostvarene dobiti od 118,5 milijuna kuna, Nadzorni odbor i Uprava rasporedili su u zakonske pričuve 5,9 milijuna kuna, a od tako utvrđene dobiti polovica, ili 56,3 milijuna kuna, rasporedili su u zadržanu dobit.

Uprava i Nadzorni odbor predlažu Skupštini da se za potrebe rasporeda 50 posto preostale dobiti, što je iznos od također 56,3 milijuna kuna, iz primjene isključi odredba članka 17. stavka 5. Statuta tvrtke, te da se sav taj iznos rasporedi u prenesenu dobit.

Ta se odluka, kako se obrazlaže, odnosi samo na raspored ostatka dobiti za 2009. godinu i ne primjenjuje se u budućim slučajevima raspodjele dobiti.

Da bi ta odluka bila valjana, iako je protivna spomenutim odredbama Statuta, mora na Skupštini biti donesena istom većinom i pod istim uvjetima kao za izmjenu Statuta, odnosno za nju mora glasovati tri četvrtine zastupljenih glasova na Glavnoj skupštini i ta odluka mora biti upisana u sudski registar.

'Prijedlog da se ukupno ostvarena dobit u 2009. godini zadrži u društvu, dan je u svrhu osiguranja dodatnih novčanih sredstava za potrebe daljnje modernizacije i tehnološke obnove naftovodnog sustava, kao i dodatnih ulaganja u proširenje kapaciteta za nove djelatnosti društva', navodi se u obrazloženju odluke.

Iz Janafa podsjećaju da je Uprava, uz suglasnost Nadzornog odbora, u travnju 2006. godine usvojila plan razvoja poslovanja Janafa za razdoblje od 2006. do 2010. godine. Taj je planom predviđeno, uz povećanje iskoristivosti postojećih kapaciteta, i proširenje djelatnosti društva na područje skladištenja nafte i naftnih derivata za potrebe čuvanja obveznih zaliha.

'Dakle, možebitna odluka Skupštine o isplati dividende iz tekućeg poslovanja, značilo bi, na neki način, odstupanje od elemenata usvojenog financijskog plana do 2010. godine, što bi dovelo do povećanja potrebe za eksternim izvorima financiranja i povećanja stupnja zaduženosti, s odgovarajućim učinkom na financijski rezultat, s jedne, ali i na financijsko stanje, s druge strane', ističe se u obrazloženju.

Zaključno, planom poslovanja za 2010. godinu novčana sredstava osigurana iz dobiti društva, uložit će se u dugotrajnu nematerijalnu imovinu, odnosno reinvestirati, navodi se u obrazloženju predložene odluke.