ZAHTJEV REGULATORA

UniCredit i Societe Generale moraju prikupiti dodatni kapital

02.11.2012 u 13:40

Bionic
Reading

Sistemski važne banke moraju dodatno povećati kapital kako bi u budućnosti uspješno apsorbirale gubitke i poštedjele porezne obveznike tereta spašavanja, zaključili su međunarodni regulatori. Među 28 svjetskih banaka, nalaze se i 'majke' Zagrebačke i Splitske banke

Odbor za financijsku stabilnost (FSB) osnovala je skupina 20 najvećih razvijenih i gospodarstava u razvoju G20 kako bi doradili regulativu za financijski sektor i spriječili ponavljanje financijske krize iz 2007-2009. kada je teret spašavanja zajmodavaca pao na leđa poreznih obveznika. Odbor je utvrdio skupinu sistemski važnih banaka, koja između ostalog obuhvaća Citigroup, Deutsche Bank, Santander, UniCredit, HSBC, Societe Generale, BNP Paribas, Bank of America i Credit Suise.

Njihova propast ozbiljno bi poljuljala stabilnost financijskog sustava. U početnoj fazi popis je uključivao 29 banaka da bi njihov broj u najnovijem izvješću FSB-a bio smanjen na 28, nakon što su isključene Dexia, Commerzbank i Lloyds Banking Group a dodane su BBVA i Standard Chartered. U najnovijem je izvješću FSB prvi puta za svaku banku zasebno odredio koliko dodatnog kapitala mora prikupiti. Tako Citigroup, Deutsche Bank, HSBC i JPMorgan Chase moraju prikupiti dodatnih 2,5 posto redovnog kapitala mjereno udjelom u rizičnoj imovini, povrh već određenih minimalnih sedam posto koje su obvezne postupno dosegnuti od siječnja ove godine.

Dodatni kapital trebao bi štititi financijski sustav od prijetnji koje bi mogle generirati velike banke u slučaju krize. Porezne obveznike trebao bi pak poštedjeti troškova njihova spašavanja. Sljedeću skupinu koja mora prikupiti dva posto dodatnog kapitala čine Barclays i BNP Paribas. Bank of America, Credit Suisse, Goldman Sachs, UBS i još četiri banke moraju prikupiti 1,5 posto dodatnog kapitala. Preostalih 14 banaka, uključujući UniCredit i Societe Generale, te Santander, BBVA i Credit Agricole, mora prikupiti jedan posto dodatnog kapitala. FSB će ažurirati svoje zahtjeve još dva puta u iduće dvije godine a novi propisi trebali bi stupiti na snagu 2016.

Viša razina redovnog kapitala, odnosno financiranje putem dionica, otežat će bankama izvlačenje zarade iz bilance i ujedno im osigurati bolju zaštitu u slučaju gubitaka.FSB-ovo izvješće objavljeno je neposredno uoči sastanka ministara financija skupine G20 u Meksiku ovog vikenda, gdje će vlade razmotriti provedbu novih propisa za financijski sektor.