jesenske prognoze EK

Unatoč iseljavanju i Agrokoru, gospodarstvo raste, no eurozona još nije na vidiku

  • Autor: Nikola Sučec
  • Zadnja izmjena 09.11.2017 11:35
  • Objavljeno 09.11.2017 u 11:00
Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović

Izvor: Reuters / Autor: Francois Lenoir

Europska komisija objavila je u četvrtak jesenske ekonomske prognoze za zemlje članice EU-a. Komisija je podigla prognozu rasta hrvatskog BDP-a za 0,3 postotnih poena u odnosu na proljeće te ona sada iznosi 3,2 posto

Očekuje se da ćemo snažan gospodarski rast ostvariti i u 2018. te 2019. godini, nakon čega bi on mogao usporiti. Zaposlenost bi trebala stabilno rasti, ali u kontekstu iseljavanja, tj. smanjenja radne snage. Stoga u Komisiji očekuju da će nezaposlenost pasti na 7,5 posto

Proračunski deficit trebao bi se stabilizirati na razinu ispod jedan posto BDP-a, a omjer javnog duga u BDP-u trebao bi pasti ispod 75 posto 2019. godine. U kontekstu uvođenja eura ovo znači da i dalje imamo ispunjena samo dva kriterija dok kaskamo po kriterijima omjera javnog duga i fiskalnog deficita, što, kako ističu domaći ekonomisti, znači da ćemo morati provesti strukturne reforme ne bismo li ubrzali rast i stavili trošenje pod kontrolu. 

U Komisiji očekuju da će se proračunski deficit u idućoj godini kretati na razinama ispod jedan posto BDP-a dok će višak platne bilance rasti stopom od 1,9 posto u iduće dvije godine. Inflacija u 2018. cilja se na jedan i pol posto, a investicije bi trebale rasti pet posto u idućoj i 6,6 posto u 2019. godini.

Kriza u Agrokoru će i dalje biti rizik za gospodarstvo, ali manji nego što se očekuje. Sretna je okolnost, pišu u Komisiji, to da se ta kriza događa u vremenima snažnog gospodarskog rasta. Dodatan pritisak na državni proračun pak dolazi od povećanja plaća u javnom sektoru te dodatnog trošenja na beneficije ratnih veterana. 

<<Ovdje pogledajte 50 fotografija koje govore sve o krizi u Agrokoru>>

Gospodarstvo europodručja ove godine rast će najbrže u posljednjem desetljeću, a predviđa se da će realni BDP porasti za 2,2 posto. Time se uvelike nadmašuju proljetna predviđanja od 1,7 posto. Usto, gospodarstvo EU-a u cjelini nadmašit će očekivanja zahvaljujući ovogodišnjem snažnom rastu od 2,3 posto (u odnosu na 1,9 posto u proljeće).

  • +4
  • +1

Sva lica Jean-Claudea Junckera

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Prema danas objavljenoj jesenskoj prognozi, Europska komisija očekuje daljnji rast i u europodručju i u EU-u i to od 2,1 posto u 2018. te 1,9 posto u 2019. 

Pierre Moscovici, povjerenik za gospodarske i financijske poslove, oporezivanje i carinu, rekao je:

'Nakon pet godina umjerenog oporavka europski rast se ubrzava. Stižu nam dobre vijesti iz mnogih područja: otvaraju se radna mjesta, rastu ulaganja i jačaju javne financije. Ipak, i dalje su problem visoke razine dugova i tek blag porast plaća. Države članice stoga se moraju odlučno zalagati da napredak potraje i da njegovi plodovi budu ravnomjerno raspoređeni.'

  • +19
  • +16

Strategija uvođenja eura u Hrvatskoj

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!