EIB I HBOR

Kreditna linija od 250 milijuna eura za zapošljavanje mladih

06.11.2017 u 14:01

Bionic
Reading

Europska investicijska banka (EIB) i Hrvatska banka za obnovu i razvoj (HBOR) potpisale su u ponedjeljak sporazum o kreditnoj liniji vrijednoj 250 milijuna eura, namijenjenoj podizanju zaposlenosti mladih do 30 godina, priopćeno je iz tih banaka.

Europska investicijska banka (EIB) i Hrvatska banka za obnovu i razvoj (HBOR) potpisale su u ponedjeljak sporazum o kreditnoj liniji vrijednoj 250 milijuna eura, namijenjenoj podizanju zaposlenosti mladih do 30 godina, priopćeno je iz tih banaka.

Ta kreditna linija pomoći će podizanju zaposlenosti mladih do 30 godina starosti u Hrvatskoj, na tržištu rada koje se suočava s trajno visokom stopom nezaposlenosti te populacije od 30 posto. EIB-ova inicijativa 'Poslovi za mlade' daje dodatnu podršku krajnjim korisnicima ako mogu dokazati da su njihovi ulagački projekti doprinijeli stvaranju radnih mjesta za mlade, stoji u zajedničkom priopćenju.

Ta kreditna linija predstavlja prvu tranšu odobrenog kreditnog okvira vrijednog 800 milijuna eura, namijenjenog podršci ulaganjima u mala i srednja poduzeća te za razvoj općina. 

S novim zajmodavnim okvirom, HBOR i EIB su dogovorili razmatranje implementacije novog EIB-ovog instrumenta, odnosno fonda za financiranje projekata vezanih za prirodu i okoliš - Natural Capital Financing Facility, koji bi u Hrvatskoj u skoroj budućnosti trebao biti pokrenut kao pilot projekt, ističe se u priopćenju.

EIB, banka Europske unije, u suradnji s instrumentom Europske komisije LIFE, pokrenula je fond kako bi ponudila kreditiranje te tehničku pomoć projektima koji doprinose očuvanju, obnovi, upravljanju te razvoju ekosustava, kao što i omogućuju poslovnom sektoru i zajednici da se nosi s klimatskim promjenama. To je posebice važno za očuvanje priznatih prirodnih znamenitosti te za razvoj održivog turizma u Hrvatskoj, napominju iz EIB-a.

  • +2
Vrijednost EIB-ovih zajmova u Hrvatskoj od početaka kreditiranja dosegnula je otprilike 5,3 milijarde eura Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Potpredsjednik EIB-a Vazil Hudak istaknuo je da uspješna suradnja EIB-a i HBOR-a datira od 2000. godine. "Do danas, EIB je HBOR-u odobrio zajmove vrijednosti 2,2 milijarde eura, omogućivši povoljnije i atraktivnije kreditne uvjete koji bolje odgovaraju potrebama hrvatskih gospodarstvenika", kazao je.

Kako se navodi u priopćenju, vrijednost EIB-ovih zajmova u Hrvatskoj od početaka kreditiranja dosegnula je otprilike 5,3 milijarde eura. Banka trenutno podržava projekte u važnim sektorima hrvatskog gospodarstva, što između ostalog uključuje zaštitu okoliša, prijevozničku i energetsku infrastrukturu. Drugi važan dio EIB-ovog djelovanja odnosi se na financiranje proizvodnje i pružanja usluga, uključujući podršku malim i srednjim poduzećima, a u suradnji s lokalnim financijskim institucijama.