zbunjujuća informacija

Plenković se testirao na koronavirus i sam platio troškove, možete li i vi učiniti isto?

18.03.2020 u 12:03

Bionic
Reading

Glasnogovornik Vlade Marko Milić mnoge je zbunio napisavši na Twitteru kako će Andrej Plenković sam podmiriti troškove testiranja na koronavirus, iz kojeg je proizašlo da premijer nije zaražen. To je otvorilo pitanje mogu li i drugi građani sami podmiriti troškove testiranja pri ovlaštenim institucijama kojih je trenutno tri u Zagrebu. Odgovor je: Ne mogu

Predsjednik Vlade Andrej Plenković zbog kašlja, a s obzirom na odgovornu dužnost koju obnaša, obavio je testiranje na prisutnost koronavirusa i nalaz je negativan, priopćio je u utorak navečer glasnogovornik Vlade Marko Milić. Trošak testiranja će podmiriti osobno, objavio je Milić na Twitteru.

Ovime je samo nastala konfuzija, jer ako je Plenković bio sumnjiv, dakle kašljao je, a i u doticaju je s velikim brojem ljudi te je relativno nedavno bio i u inozemstvu, zašto bi onda sam podmirio troškove? Jedino ako je kod njega napravljena iznimka s 'obzirom na odgovornu dužnost koju obnaša'.

Još je, naime, krajem veljače Hrvatski zavod za javno zdravstvo izvijestio kako se testirati ne mogu, ni uz plaćanje, oni koji nisu bili u inozemstvu, u virusom zahvaćenim područjima ili u kontaktu sa zaraženim osobama jer sve rezerve moraju ostati isključivo za one koji imaju indikaciju.

Tada se još spominjalo kako je cijena testiranja 200 kuna plus ljudski rad. No kako se pandemija zahuktavala, cijena testova je narasla.

Prije pet dana Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, potvrdio je da su cijene testova porasle i da se kreću oko sto eura.

  • +10
Nacionalni stožer za civilnu zaštitu Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

'Cijena ovisi o tome koje se reagencije kupe i od kojeg dobavljača. Sasvim sigurno se sad malo iskorištava ova situacija pa su malo cijene porasle, kako svega, pa tako i reagencija. No ja bih rekao da bi to mogla biti ta cijena', kazao je Capak.

Rekao je da u ovom trenutku tri ustanove iz Zagreba mogu raditi test, a da se razgovara i vrlo brzo test bi mogli imati i Split, Rijeka i Osijek. Otkrio je da se u tri smjene dnevno može napraviti od 160 do 200 uzoraka s obzirom na tehnologiju koju sada imamo.

O temi testiranja osoba koje nemaju simptome govorilo se i na konferenciji za medije Stožera civilne zaštite Istarske županije u srijedu.

'Jako puno upita građana imamo mi bismo se preventivno testirali. Nije dobro, nema preventivnog testiranja. Nema dokazane svrsishodnosti preventivnog testiranja. Jedan od dobrih primjera je jedan od pozitivnih pacijenata, koji je sada pozitivan. On je bio testiran izvan RH i nalaz mu je bio negativan, nije imao simptome. U trenutku kad su mu se pojavili simptomi testiran je, uzet je bris i nalaz je bio pozitivan. To je razlog zašto ljude bez simptoma ne treba testirati', rečeno je na konferenciji za medije.