PROMJENA NA ČELU

Umjesto Koračevića, HEP preuzima HSLS-ov Josip Budimir?

21.04.2013 u 18:27

Bionic
Reading

Umjesto HNS-ova kadra Zlatka Koračevića, na čelo Hrvatske elektroprivrede (HEP) dolazi poznati analitičar, član uprave Francka i ekonomski strateg Hrvatske socijal-liberalne stranke (HSLS), Josip Budimir, doznaje Večernji list. Navodno bi on na tu poziciju trebao biti imenovan već idućeg tjedna

Iz izvora u vrhu Ministarstva gospodarstva, Večernji list doznaje da bi Vlada već na svojoj idućoj sjednici trebala smijeniti Zlatka Koračevića, a zamijeniti ga Josipom Budimirom, 50-godišnjim ekonomistom rodom iz Đakova. Navodno je suglasnost dao i HNS, čijoj 'kvoti' javnih poduzeća HEP i pripada.

Uz Budimira bi, umjesto dosadašnjeg člana uprave za investicije Rodoljuba Lalića, u upravu trebao biti imenovan i aktualni direktor sektora za termoelektrane HEP Proizvodnje Perica Jukić. Službenog obrazloženja za smjene nema, no pretpostavlja se da su u Vladi nezadovoljni tijekom investicijskog ciklusa HEP-a koji još nije uspio započeti radove ni na jednom od velikih projekata gradnje novih elektrana, kao što su hidroelektrana Ombla i termoelektrana Plomin C.

Iako nije imao dodira s energetskim sektorom, Budimir ima bogato iskustvo restrukturiranja velikih javnih sustava. Od 2000. do 2006. godine Budimir je obnašao dužnosti pomoćnika ministra obrane, a u tom razdoblju je faktički vodio proces reorganizacije sustava i smanjenja broja zaposlenih u MORH-u, možda i najkompleksniju reformu te vrste u domaćem javnom sektoru uopće, podsjeća Večernji list. Potom je preuzeo mjesto člana uprave Francka za ekonomske poslove, a ima i iskustvo rada u financijskom sektoru jer je krajem '90-ih bio član uprave vinkovačke Cibalae banke.