OBNOVA FLOTE

Uljanik gradi četiri trajekta za Jadroliniju

04.03.2013 u 15:34

Bionic
Reading

Pulski Uljanik gradit će za riječku Jadroliniju četiri nova trajekta, a ugovor o tom poslu, vrijedan ukupno 32 milijuna eura, potpisali su danas u Rijeci predsjednik Uprave Jadrolinije Slavko Lončar i predsjednik Uprave pulskog brodogradilišta Uljanika Ante Brajković

Ugovor je potpisan na školskom brodu 'Kraljica mora' u riječkoj luci, a potpisivanju je bio nazočan i ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić koji je ujedno s predsjednikom Uprave Jadrolinije potpisao ugovor o upravljanju školskim brodom 'Kraljica mora'.

Novim brodovima Jadrolinija obnavlja flotu za održavanje obalnog linijskog prijevoza, tj. lokalnih linija, a završetak gradnje očekuje se do početka turističke sezone 2014. godine

Svaki od četiri broda moći će prevesti ukupno 616 putnika, od toga u salonu 322 putnika te 145 osobnih vozila.

Brodovi će biti dugački po 99,8 metara, širine 17,5 metara, visine 3,7 metara, a moći će razviti brzinu od 12,5 čvorova.

Po riječima predsjednika Uprave Jadrolinije Slavka Lončara, novi su brodovi potrebni Jadroliniji, a ti će brodovi za oko 10 posto povećati kapacitete za prijevoz putnika, a za oko 20 posto kapacitete za prijevoz automobila.

Novi brodovi povećat će i sigurnost plovidbe i omogućiti da budemo konkurentniji, istaknuo je.

Lončar je podsjetio da je zadnji brod kojeg je Uljanik gradio za Jadroliniju izgrađen prije 47 godina

Predsjednik Uprave Uljanika Ante Brajković izrazio je zadovoljstvo ugovorenim poslom ističući da će biti završen kvalitetno i u ugovorenom roku.

Na novinarski upit hoće li se bar jedan od brodova graditi u 3. maju, budući da se planira privatizacija 3. maja putem Uljanika, Brajković je odgovorio da su u uvjetima natječaja bile navedene specifičnosti koje su različito definirale cijene pojedinog broda, što je uvjetovalo da Uljanik projekt ponudi kao cjelinu i da se svi brodovi grade istodobno. Cijepanje bi jednog od sudionika dovelo u nepovoljniji financijski položaj, rekao je Brajković dodajući kako u Uljaniku nisu razmišljali o gradnji u 3. maju.

Odgovarajući na pitanja novinara, ministar Hajdaš Dončić je najavio da će se Nadzorni odbor Jadrolinije sastati sljedeći tjedan i da će uskoro raspisati novi natječaj za izbor članova Uprave Jadrolinije


Hajdaš Dončić je s predsjednikom Uprave Jadrolinije potpisao ugovor o upravljanju školskim brodom 'Kraljica mora', a što je nedavno, nakon provedenog natječaja, dobila Jadrolinija.

'Kraljica mora' je školski brod tipa 'loger', motorni jedrenjak s dva jarbola izgrađen 2010., a prema najavama iz Jadrolinije, uskoro će na remont u brodogradilište u Puntu.

Brod ima devet kabina, dugačak je 35 metara, širine 8,55 metara, visine 5,6 metara, gaza 2,65 metara.

Može ukrcati 28 učenika ili studenata, četiri nastavnika i sedam članova posade te može razviti brzinu od šest do 11 čvorova, ovisno plovi li jedrima ili motorom.