TURIZAM VRAĆA OPTIMIZAM

Ulagački smo hit: Čak dvije milijarde ulaganja u idućih pet godina

06.12.2016 u 13:28

Bionic
Reading

Najveći izazovi hrvatskog turizma u idućih pet do 10 godina su otvaranje investicijskog potencijala, upravljanje destinacijom i samim turizmom te provođenje reformi na svim razinama u državi, istaknuo je u utorak direktor konzultantske tvrtke Horvath HTL Siniša Topalović na konferenciji 'Turizam - Izazovi i perspektive'

Govoreći na konferenciji u organizacijiJutarnjeg lista o investicijama i potencijalima u idućih nekoliko godina, Topalović je naglasio da se od postojećih investitora u Hrvatskoj u turizmu u idućih tri do pet godina može očekivati dvije milijarde eura ulaganja, a od novih, koji tek trebaju doći, još oko milijardu eura

Od toga će u 2017. investicije u turizmu dosegnuti od 500 do 600 milijuna eura, procjenjuje Topalović, dodajući da ima i optimističnijih procjena za iduću godinu, od oko 800 milijuna eura

'Ključni problem hrvatskog turizma trenutno je nedovoljno definirana funkcija upravljanja jer ima puno privatnih igrača koji su različiti, kao i puno različitih ministarstava koja se brinu o turizmu i upravljanju prostorom', ocijenio je Topalović. Smatra da će puno toga u budućnosti ovisiti o Vladinim reformama jer investitori se puno više raspituju za ulaganja u Hrvatsku, uključujući hotelske svjetske brendove te brojne investicijske fondove i druge.

Cappelli idući tjedan s ugostiteljima
 

Ministar turizma Gari Cappelli poručio je da će Vlada i Ministarstvo turizma pružiti potporu investitorima te da će raditi na tome da Ministarstvo turizma postane mjesto u kojem investitori mogu dobiti sve informacije na jednom mjestu. Najavio je da će Vlada izdati i moderan katalog o turizmu, da joj je cilj aktivirati bivše vojne objekte u turizmu te smanjiti namete i administrativne barijere kako bi se poboljšalo poslovno okruženje.

'Nisam sretan zbog povećanja PDV-a za ugostitelje, ali idući tjedan ćemo razgovarati s HOK-om i ugostiteljima o mjerama kojima smo im to mogli kompenzirati. S druge strane, sretan sam što smo dobili Ministarstvo državne imovine i nadam se da ćemo uz njihovu pomoć brzo doći do rješenja problematike turističkog zemljišta. Može nas biti sram zato što to u 25 godina nismo riješili', poručio je Cappelli.

Ponovio je da se u turizmu iduće godine očekuje 800 milijuna eura investicija, kao i da ne očekuje da će porezna reforma umanjiti investicijski ciklus i turističke rezultate.

'No prvi put iduće godine ćemo uložiti velika sredstva u promociju zdravstvenog i kongresnog turizma jer tu leži veliki potencijal, a 2018. očekujemo početak primjene CRO-kartice, od koje se u prve dvije-tri godine primjene očekuje 20,30 posto veći turistički promet, pogotovo na kontinentu', kazao je Cappelli.

Najavio je da će u idućih mjesec-dva s Ministarstvom rada i mirovinskog sustava i privatnim sektorom tražiti rješenja za nedostajuću radnu snagu za iduću godinu, iznijevši podatak da turizmu iduće godine treba 20 tisuća novih radnika.

Hotelijeri nastavljaju ulaganja

Predsjednik uprave Valamar Rivijere, najveće turističke kompanije u Hrvatskoj, Željko Kukurin istaknuo je da je bitno da Hrvatska iskoristi sadašnji trenutak. 'Prvi put smo u prilici napraviti ozbiljni napredak jer su nam izvori sredstava dostupniji i s povoljnijim kamatama nego prije, a na ruku nam dijelom idu događanja u konkurentskim zemljama na Mediteranu te to što smo dio EU-a, u kojem postoji veliko tržište za luksuzna putovanja', kazao je Kukurin, najavljujući da Valamar nastavlja s investicijama

Predsjednik uprave rovinjske Maistre Tomislav Popović naglasio je da su u Rovinju puno investirali i napravili, vjerujući 'ne u Boga, nego u rezultat'. 'Srušili smo ove jeseni hotel Park u Rovinju i poslije Nove godine krećemo u izgradnju novog koji će biti, ako sve bude u redu, dovršen 2018. Iako to nije jednostavno, napravili smo zaokret ka luksuznom turizmu', istaknuo je Popović.

Tom segmentu, kao i zdravstvenom turizmu, okreće se i malološinjska Jadranka, čiji su hoteli, po riječima predsjednika uprave Jadranke Sanjina Šolića, u posljednjih 10 godina povećali kvalitetu i broj zvjezdica na četiri i pet.

'Imali smo sreću da naši vlasnici u Lošinju vide potencijal za visoku kvalitetu. Do sada smo uložili 177 milijuna eura, čime smo tek na pola puta i moramo nastaviti dalje', kazao je Šolić, iznoseći da je primjer Lošinja teško usporediti s drugim otocima zbog infrastrukture koje nema na njima.

Regionalni direktor turske Dogus GrupeBurak Baykan istaknuo je da su u Hrvatskoj vidjeli dobar potencijal za svoja ulaganja i širenje turističko-nautičkog portfelja, ali da i njih, kao i druge investitore, muče broje prepreke - od poreza, birokracije i parafiskalnih nameta do radne snage.

'Sada smo fokusirani na pretvaranje zadarske tvornice Maraska u luksuzni hotel, prvi Hayattov hotel u Hrvatskoj. No tu nećemo stati. U Hrvatskoj vidimo još nekih prilika', poručio je Baykan.