PUCANJE BALONA

Ulagači panično rasprodaju zlato

16.04.2013 u 09:18

Bionic
Reading

Nakon višetjednog negativnog trenda cijena zlata jučer je potonula 9,3 posto. Radi se o najtežem dnevnom padu cijene tog plemenitog metala od 1980. godine. Goldman Sachs, koji je protekloga tjedna savjetovao investitorima da smanje kupovinu zlata, sada upozorava i na daljnji pritisak na cijene nafte zbog slabe europske potražnje

Unca zlata potonula je jučer 9,3 posto, na 1.362 dolara, s 1.500 dolara, koliko je vrijedila u petak.

'Najveći strah predstavlja deflacija. Investitori strahuju da neće biti rasta', komentira za Reuters predsjednik Phoenix Futuresa Kevin Grady.

'Cijena zlata je ekonomski i politički barometar, pokazuje opću slabost. Nadali smo se da će Kina odraditi svoje barem u kontekstu kupovine bakra i zlata. Sada izgleda da baš i neće pretjerano kupovati', komentira George Gero, analitičar RBC-ja.

Goldman Sachs, koji je protekloga tjedna savjetovao investitorima da smanje kupovinu zlata, sada upozorava i na daljnji pritisak na cijene nafte zbog slabe europske potražnje.

Usporedo sa zlatom, padale su cijene drugih plemenitih metala. Cijena srebra pala je najniže od listopada 2010, a platina se spustila na najnižu razinu od kolovoza prošle godine. Značajno su oslabile i cijene ostalih sirovina, kao što su industrijski metali i nafta, uglavnom zbog bojazni od usporavanja kineske ekonomije.

Zlato je već oko trećine ispod rekordnog maksimuma od 1.920,30 dolara za uncu iz listopada 2011.

Kineski gospodarski rast usporio je u prvom tromjesečju na 7,7 posto, priopćio je u ponedjeljak državni ured za statistiku, čije je izvješće potaknulo zabrinutost da posustaje oporavak drugog po veličini gospodarstva svijeta. Podaci za prva tri ovogodišnja mjeseca, koje je objavio Državni ured za statistiku, lošiji su no što je u prosjeku predvidjelo 12 analitičara koje je anketirao AFP, procijenivši rast na 8 posto.

Svjetska banka jučer je snizila prognoze rasta gospodarstava u istočnoj Aziji u ovoj godini, upozorivši istodobno na moguće 'pregrijavanje' većih gospodarstava u regiji koje bi moglo potaknuti inflaciju i balone na tržištima, što dodatno pojačava zabrinutost ulagača za potražnju za naftom.