STRAH OD ESKALACIJE RATA

Cijene nafte skočile više od tri posto, zlato na povijesnom vrhuncu

19.04.2024 u 08:56

Bionic
Reading

Cijene nafte skočile su više od 3 posto u petak nakon što je Izrael izveo udar na Iran, što je izazvalo strahove od širenja rata na Bliskom istoku.

Izrael je izveo ograničeni vojni udar protiv Irana i trenutno procjenjuje učinkovitost napada i nanesenu štetu, rekao je izvor upoznat sa situacijom za NBC News.

Operacija je izvedena u petak rano ujutro po lokalnom vremenu.

Obje naftne referentne vrijednosti smanjile su dobitak nakon što su prvotno skočile preko 3 posto na krilima vijesti o eksplozijama u Iranu. Globalna referentna vrijednost nafte Brent trguje se na 88,62 dolara (+1,73%) nakon što je ranije premašila 90 dolara, dok je američki West Texas Intermediate porastao 1,75 posto na 84,1 dolara po barelu.

Imovina sigurnog utočišta također je porasla. Promptne cijene zlata porasle su na novi rekord svih vremena od 2.411,09 po unci, dok je jen ojačao 0,45 posto na 153,93 u odnosu na američki dolar.

Iranska novinska agencija Fars izvijestila je da su se eksplozije čule u blizini zračne luke u Isfahanu, te da su obustavljeni letovi prema zračnim lukama Teheran, Isfahan i Shiraz. Stranica za praćenje letova Flight Radar 24 pokazala je da je više letova preusmjereno iznad iranskog zračnog prostora rano u petak.