STANJE U ZADRU

Očaj na tržnici: Brokula je lani bila 70 centi, nećete vjerovati koliko je sad

25.04.2024 u 09:12

Bionic
Reading

Nakon ljetnih gotovo 30, temperatura se tijekom noći spustila na sedam stupnjeva. Osjetile su to brojne povrtne kulture. 'Sve se stisnulo. Sve je stalo, ne ide. Meni je krumpir u dvije etape. Jedan je tek počeo, drugi stao. Onaj što je počeo, on je već kleknuo. Ma sve, salata, blitva, špinat, sve je to stalo', rekla je Ljiljana, prodavačica na tržnici

'Bilo je snijega gore na Velebitu. Bura zna opaliti biljke koje nisu zaštićene. Ako dođe slana, ona će ih anulirati', pojasnio je Mićo, prodavač na tržnici, za HRT.

Uz inflaciju te cijene goriva i gnojiva, klimatske promjene utječu na cijene na tržnici. 'Razlika u cijeni brokule ove i prošle godine je nebo i zemlja. Lani je bila pet kuna, sad ti je četiri eura', pojasnila je Ljiljana. 'Blitva je sada četiri eura, prošle godine bila je 10-12 kuna', nadovezao se Mićo.

Nose se kako umiju s vremenskim ekstremima i ljudi i biljke. Žilava i otporna vinova loza, čini se, najbolje se prilagođava. Iako je zbog kiše i visoke temperature vegetacija ove godine počela ranije, zahladnjenje je nije previše omelo.

'Možda je ovo malo dobro i došlo jer bi inače bilo vegetiralo do žice', pojasnio je Milan Peraić, voditelj vinograda u Ravnim kotarima.

'Jedino što je sad sigurno - tko je prije učinio pljevidbu, sada je ova bura sigurno odvrnula nekoliko tih nosivih grančica za ovu godinu. Imat će manji urod. Ali to je cijena', napomenuo je Radoslav Bobanović, predsjednik Udruge vinara i vinogradara Zadarske županije.

Unatoč svemu, na zadarskom području očekuju bolju berbu nego lani. No, za razliku od vinove loze, urod masline mogao bi podbaciti.