ANALIZA TPORTALA

Provjerili smo koje su američke savezne države najbogatije, a koje ne napreduju

24.04.2024 u 19:40

Bionic
Reading

Sjedinjene Američke Države najveća su svjetska ekonomija i taj položaj održavaju od 1871. godine. Gospodarstvo SAD-a raslo je prošle godine brže od očekivanja, potaknuto snažnom osobnom potrošnjom i otpornim tržištem rada. Provjerili smo koje su savezne države najviše pridonijele rastu gospodarstva

Osim ukupnog BDP-a, američki Ured za ekonomsku analizu (BEA) prati kretanje BDP-a svake pojedine države u SAD-u. U prošloj godini američko gospodarstvo raslo je po realnoj stopi od 2,5 posto, a najbrži rast zabilježile su države bogate naftom i plinom.

Kao najveći svjetski proizvođač, SAD je lani proizvodio 12,9 milijuna barela sirove nafte dnevno – više nego bilo koja druga zemlja ikada. S obzirom na veliku ekspanziju proizvodnje, države u kojima su smještena naftna nalazišta i prerađivački pogoni bile su vodeće po rastu BDP-a.

Najveći realni rast BDP-a, čak 5,9 posto, bilježi Sjeverna Dakota, treći najveći proizvođač nafte u SAD-u. Država smještena u srednjozapadnom dijelu SAD-a i s manje od milijun stanovnika među najbogatijima je u SAD-u sa 68,2 tisuće dolara po glavi stanovnika. U veljači 2024. stopa nezaposlenosti u toj državi iznosila je svega dva posto, znatno niže od nacionalnog prosjeka od 3,9 posto.

Na drugom mjestu je Teksas, čije je gospodarstvo poraslo 5,7 posto. Godine 2023. industrija nafte i plina generirala je oko 72 milijuna dolara dnevno lokalnim i državnom proračunu Teksasa. Otprilike polovica izvoza sirove nafte iz SAD-a otprema se iz teksaškog zaljeva Corpus Christi.

Među pet najbrže rastućih država još su tri naftna eldorada - Wyoming (+5,4 posto), Aljaska (+5,3 posto) i Oklahoma (+5,3posto).

S druge strane, neke od država s najsporijim rastom bile su Delaware, Mississippi i New York, svaka s realnom stopom rasta BDP-a ispod jedan posto.

  • +2
New York Izvor: EPA / Autor: JASON SZENES

Prema Uredu za ekonomsku analizu (BEA), prvih pet američkih država po realnom BDP-u u 2023. bile su Kalifornija, Teksas, New York, Florida i Illinois. S druge strane, države koje najmanje doprinose su Vermont, Wyoming, Južna Dakota, Montana i Aljaska.

Kada se BDP svake države podijeli s brojem stanovnika, lista pet ekonomski vodećih država se mijenja, uz dvije iznimke. New York i Kalifornija i dalje su među prvih pet, ali sada su im se pridružili Connecticut, Massachusetts i Washington.

Izvan konkurencije je District of Columbia, koji obuhvaća glavni grad SAD-a, Washington. Distrikt u kojem su smještene brojne savezne institucije i međunarodne organizacije generira gotovo 200 tisuća dolara BDP-a per capita. Najbogatija je država New York sa 79,4 tisuće dolara po glavi stanovnika, slijede Massachusetts (77,9 tisuća dolara), Washington (74,8 tisuća dolara), Kalifornija (73,9 tisuća dolara) i Connecticut (69,6 tisuća dolara).

Za usporedbu, BDP po stanovniku cijelog SAD-a iznosi 60 tisuća dolara. Među najbogatijim američkim saveznim državama je i nekolicina s bogatim prirodnim resursima i malobrojnim stanovništvom, poput North Dakote i Aljaske.

Najsiromašnija američka država, sa stvarnim BDP-om po stanovniku od 35.555 dolara, je Mississippi. Na ljestvici pet najsiromašnijih slijede Zapadna Virdžinija (40.364 dolara), Arkansas (41.545 dolara), Alabama (42.028 dolara) i Južna Karolina (42.861 dolar).

Za usporedbu, hrvatski realni BDP po stanovniku iznosi 18.570 dolara.

  • +27
Tornado u Mississippiju Izvor: Profimedia / Autor: CHANDAN KHANNA / AFP / Profimedia

Treba naglasiti da su BDP i BDP po glavi stanovnika nesavršene mjere ekonomskog zdravlja države, s obzirom na to da zanemaruju vrijednost neformalne ili nezabilježene ekonomske aktivnosti, računaju neprofitabilne troškove i rasipanje kao ekonomske koristi te daju prednost materijalnom rezultatu nad općim blagostanjem.

Međutim obje su vrijednosti još uvijek korisne za procjenu toga je li gospodarstvo u fazi rasta ili pada i na taj način služe kao rana upozorenja za recesiju ili inflaciju.