NOVI ZRAČNI PRIJEVOZNIK

Ukrajinski Windrose Airlines uspostavio prvi izravni let između Kijeva i Zagreba

04.10.2020 u 16:21

Bionic
Reading

Na Zagrebačku zračnu luku Franjo Tuđman u nedjelju je sletio prvi zrakoplov ukrajinske charter kompanije Windrose Airlines koja će do 21. ožujka 2021. letovima dva puta tjedno povezivati Zagreb i Kijev, što je ujedno i prva izravna avio veza između dvaju glavnih gradova

Prigodna svečanost u povodu inauguracijskog leta održana je u prostoru međunarodnog odlaska Zračne luke Franjo Tuđman na kojoj su nazočili: Oleksii Reznikov, potpredsjednik Vlade i ministar za pitanja reintegracije privremeno okupiranih teritorija Ukrajine; Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta RH te Vasyl Kyrylych veleposlanik Republike Ukrajine u Republici Hrvatskoj sa suradnicima.

U ime domaćina Međunarodne zračne luke Zagreb, dobrodošlicu kompaniji Windrose zaželio je član Uprave MZLZ d.d., Julien Pierre Coffinier: „Ovo je prvi put u novijoj povijesti Ukrajine i Hrvatske da su Kyiv i Zagreb povezani izravnim letom. Sretni smo što su naši zajednički napori rezultirali današnjim dolaskom nove kompanije i otvaranjem nove destinacije i to u vrijeme velike krize u zračnoj industriji uzrokovane pandemijom.“ rekao je Coffinier naglasivši da će novi zrakoplovni prijevoznik dodatno pridonijeti razvoju dobrih ekonomskih odnosa i turizma između Ukrajine i Hrvatske.

Nikolina Brnjac, aktualna ministrica turizma i sporta, istaknula je: „Današnji novi zračni most koji nas povezuje, ne predstavlja početak već potvrdu prijateljstva dviju zemalja. Danas uspostavljena zračna linija doprinosi lakšem dolasku turista, ali i gospodarskoj suradnji, investicijama i predstavljanju najboljeg što Ukrajina i Hrvatska imaju za ponuditi. Nadamo se kako će dobra popunjenost na ovoj liniji rezultirati odlukom o uspostavi dodatnih novih direktnih avio linija između Ukrajine i Hrvatske te time još boljoj povezanosti.“

  • +4
Windrose Airlines će dva puta tjedno povezivati Zagreb i Kijev Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Oleksii Reznikov, potpredsjednik Vlade i ministar za pitanja reintegracije privremeno okupiranih teritorija Ukrajine, zahvalio je hrvatskim kolegama koji su prepoznali važnost uspostave ovog leta naglasivši kako će isti doprinijeti razvoju bilateralnih odnosa između Hrvatske i Ukrajine: „Siguran sam da će izravan let biti poticaj za razvoj poslovnih odnosa, ekonomskih potencijala naših država te rast turizma, kako u Hrvatskoj, tako i u Ukrajini.

Svečanost je završila zajedničkim rezanjem torte i fotografiranjem, uz pridržavanje svih epidemioloških mjera.

Windrose airlines najveća je ukrajinska charter kompanija sa sjedištem tvrtke u Kyievu te matičnom zračnom lukom Boryspil. Osnovana je 2003. godine, a obavlja čarter letove do odredišta u Europi i Bliskom Istoku. Windrose airlines će Kyiv i Zagreb povezivati dva puta tjedno, srijedom i nedjeljom, zrakoplovom Embraer ERJ-145 kapaciteta 48 sjedala.