frca perje

Ukrajinski oligarsi žele zagospodariti hrvatskim tržištem piletine, a Moralić je bacio oko na Koku. Istražili smo pozadinu priče

  • Autor: Luka Filipović
  • Zadnja izmjena 09.12.2021 17:19
  • Objavljeno 09.12.2021 u 17:19
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL

Na Ukrajinsko-hrvatskom gospodarskom forumu održanom ovu srijedu u Kijevu najkonkretnije zanimanje za ulaganje u Hrvatsku iskazala je korporacija System Capital Management (SCM). Tvrtka u vlasništvu jednog od najbogatijih ukrajinskih poduzetnika, Rinata Ahmetova, želi investirati u farmu peradi u Banovini i zaposliti između 2000 i 3000 ljudi. Ako se to ostvari, bila bi to najveća industrija pilećeg mesa u Hrvatskoj

Trenutno vodeći proizvođač je Koka Varaždin s tržišnim udjelom od oko 60 posto i zapošljava više od 1500 ljudi, a želi je kupiti poduzetnik Enver Moralić. Drugu poziciju drži Perutnina Pipo Čakovec s udjelom oko 20 posto i oko 650 zaposlenih.

Pipo Čakovec u vlasništvu je ukrajinske grupacije MHP, a koja je prije tri godine preuzela slovensku Perutninu Ptuj.

MHP-om upravlja oligarh Jurij Kosiuk, poznat kao 'kralj piletine', čiji se imetak procjenjuje na milijardu dolara. Bogatstvo njegova sunarodnjaka Rinata Ahmetova procjenjuje se pak na 7,6 milijardi dolara.

Ahmetov je počeo kao bankar, da bi zarađeni novac uložio pretežno u metalurgiju i rudarstvo. Za ljubitelje nogometa poznat je kao vlasnik Šahtar iz Donjecka.

Ukrajinska industrija pilećeg mesa jedna je od najvećih u svijetu. Treći su uvoznik mesa peradi u EU iza Tajlanda i Brazila.

Rinat Ahmetov

Izvor: Profimedia / Autor: Itar Tass / TASS / Profimedia

Prije dvije godine izbila je mini afera jer je otkriveno da se Kosiukov MHP godinama služi trikom kojim je zaobilazio ograničenja EU-a za uvoz pilećih prsa - najskupljeg dijela pilećeg mesa.

Naime prilikom rezanja piletine u Ukrajini, na mesu ostavljaju kosti. Na taj način ti se komadi klasificiraju kao manje vrijedni te ih zemlje članice EU-a mogu neograničeno uvoziti. MHP posjeduje postrojenja u Slovačkoj i Nizozemskoj, u kojima se poslije uklanjaju kosti.

Tako se to meso smatra proizvodom iz EU-a i kao takvo može se prodavati ne samo u Uniji, nego i izvoziti bez carine na tržišta trećih zemalja.

Dubravko Folnović, direktor Perutnine Ptuj Čakovec

Dubravko Folnović, direktor Perutnine Ptuj Čakovec

Izvor: Pixsell / Autor: Mario Naranđa/PIXSELL

Prema podacima iz MHP-a, tijekom 2018. koncern je na tržište EU-a isporučio oko 100.000 tona piletine iz Ukrajine, a dozvoljena izvozna kvota bila je 18.400 tona.

S obzirom na to da vlasti više zemalja EU-a nisu mogle utvrditi bilo kakva kršenja pravilnika ukrajinskih izvoznika, Europska komisija poduzela je izvanredne mjere da zaustavi tako brzu ekspanziju ukrajinskog izvoza u EU započevši razgovore o promjeni kvota za uvoz piletine.

  • +14
  • +11

Enver Moralić

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorović/PIXSELL

Javnost je ovih dana iznenadila vijest da je poduzetnik Enver Moralić zainteresiran za preuzimanje varaždinske Koke, najvećeg proizvođača peradi u Hrvatskoj. Putem svoje kompanije Kutjevo, Moralić je objavio interes za otkup dionica ili neki drugi vid ulaganja u Koku.

Koka posluje u sastavu Vindije, a koju je desetljećima vodio samozatajni biznismen Dragutin Drk. Nakon njegove smrti početkom ove godine krenule su spekulacije o prodaji prehrambenog diva. Drka je na čelu Vindije naslijedio Nenad Klepač, donedavni član Uprave Koke.

Iz Vindije su u srijedu ekspresno poručili da nemaju nikakvu namjeru ni sada ni u narednom razdoblju prodavati bilo koji dio svojih dionica Koke. Teško je procijeniti je li riječ o pregovaračkoj taktici kako bi se povećala cijena Koke, no sigurno je to da bi na hrvatskom peradarskom tržištu uskoro moglo početi frcati perje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!