NAJAVA AKVIZICIJE

Enver Moralić želi preuzeti Koku, vidi značajan sinergijski potencijal

09.12.2021 u 06:40

Bionic
Reading

Poduzetnik Enver Moralić zainteresiran je za preuzimanje varaždinske Koke, najvećeg proizvođača peradi u Hrvatskoj. Putem svoje kompanije Kutjevo, Moralić je objavio interes za otkup dionica ili neki drugi vid ulaganja u Koku

'U sklopu svojih planova širenja i ulaganja, Kutjevo je pokazalo interes za ulaganje u Koku stjecanjem udjela u tvrtki', navodi se u obavijesti koju je u utorak Zagrebačkoj burzi proslijedilo odvjetničko društvo Dragičević i Partneri.

Odvjetničko društvo traži sastanak s Upravom Koke kako bi razgovarali o mogućnostima preuzimanja ili drugim mogućnostima ulaganja.

Koka posluje u sastavu Vindije, koju je desetljećima vodio samozatajni biznismen Dragutin Drk. Nakon njegove smrti početkom ove godine krenule su spekulacije o prodaji prehrambenog diva. Drka je na čelu Vindije naslijedio Nenad Klepač, donedavni član Uprave Koke.

U Upravi Vindije sjede njegovi nasljednici, udovica Božena te dvije kćeri, Dubravka Drk Mravlinčić i Tamara Drk Vojnović. Osim Drkove najbliže obitelji, u menadžmentu Vidnije zaposleni su supruzi Drkovih kćeri.

Vindija je većinski vlasnik Koke s udjelom od 96,4 posto, a ostatak vlasništva u rukama je malih dioničara, među kojima najviše dionica (0,55 posto) ima Danijel Labaš.

Koka je najveći hrvatski proizvođač pilića, svježeg pilećeg mesa i prerađevina od pilećeg mesa. Svoje proizvode plasira na tržište pod poznatom robnom markom Cekin. Posljednjih pet godina prihodi Koke stagniraju na razini od 1,2 do 1,3 milijarde kuna. Kompanija je financijski stabilna, ali posluje s relativno niskim maržama i ne uspijeva ostvariti značajniju dobit.

Lani je Koka ostvarila 1,28 milijardi kuna prihoda, EBITDA je iznosila 75,5 milijuna kuna, a čista dobit 11,1 milijun kuna. U prvoj pandemijskoj godini prihodi su pali za 3,1 posto, a EBITDA za 16,7 posto.

U prva tri tromjesečja ove godine zabilježen je rast prihoda od sedam posto (na 1,04 milijarde kuna), a čista dobit pala je za 31,1 posto (na 6,1 milijun kuna) pod utjecajem značajnog rasta cijena ključnih sirovina za proizvodnju stočne hrane - kukuruza i sojine sačme.

NEGATIVAN STAV

Vindija: Nemamo namjeru prodavati dionice Koke

Većinski vlasnik Koke u srijedu se očitovao na iskazani interes Kutjeva. 'Vindija d.d. kao većinski vlasnik i s današnjim danom imatelj 96,36 posto ukupno izdanih dionica nema nikakvu namjeru niti sada niti u narednom razdoblju prodavati bilo koji dio svojih dionica Koke', priopćili su iz Vindije putem Zagrebačke burze.   

Moralićev poljoprivredni biznis kompatibilan je s poslovanjem Vindije, što upućuje na moguće sinergijske učinke u slučaju povezivanja ili preuzimanja.

Jedan od najbogatijih Hrvata svoje poslovno carstvo izgradio je u međunarodnim vodama. Vlasnik je nekoliko kemijskih tvornica u Sloveniji, naftnog polja i tvornica plastike u Kazahstanu te tvornice i rudnika nikla u Rusiji. Sredinom devedesetih kupuje poljoprivredno dobro Božjakovinu, a početkom 2000-ih ulazi u Kutjevo, poljoprivredni kombinat u čijem sastavu se, osim nadaleko poznatih vinograda i vinarije, nalaze voćnjaci i lovišta.

  • +14
Enver Moralić Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorović/PIXSELL

Moralić ulaže i u nekretnine. Živi u obnovljenom dvorcu Štakorovac kod Dugog Sela, a posjeduje još osam dvoraca u Hrvatskoj i Njemačkoj.

Unatoč poznoj dobi (rođen je 1935.), Moralić je i dalje prilično aktivan u biznisu, o čemu svjedoči nekoliko većih poslovnih transakcija i najava preuzimanja Koke. Prošlog mjeseca kupio je tvrtku Novi Žitopromet iz Bijeljine i najavio prodaju zemljišta na prostoru bivšeg Adriavinila u Kaštel Sućurcu.

U akviziciju Žitoprometa, tvrtke specijalizirane za preradu žitarica, uložio je tri milijuna eura. Najavio je da planira zadržati i proširiti tu djelatnost jer ima na raspolaganju mlin za preradu, silose za skladištenje, kao i pekarnicu, a računa i na suradnju s proizvođačima žitarica koje planira otkupljivati.

Zemljište u Kaštel Sućurcu planira prodati kupcu iz Splita, a koji je u kontaktu s poslovnim ljudima iz Amerike zainteresiranim za ulaganje u Kaštela. Riječ je o 100.000 kvadrata građevinskog zemljišta uz more pogodnog za turističku gradnju. Moralić očekuje najmanje 200 eura po kvadratu, odnosno minimalno 20 milijuna eura.