LJUBO JURČIĆ:

'Ukidanje devizne klauzule donijelo bi više koristi nego štete'

09.04.2015 u 09:15

Bionic
Reading

Ljubo Jurčić, profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu i predvodnik stranke Novi val, u intervjuu Lideru objasnio je zašto se zalaže za ukidanje devizne klauzule

Jurčićeva stranka Novi val nedavno je predstavila reformu monetarne politike i to kao dio cjeline s pet ciljeva i deset reformi. Očekivano ili ne, prvi su prijedlozi radikalni – ukinuti deviznu klauzulu, dakle vratiti kuni sve funkcije novca, prebaciti zaduživanje države s inozemnog na domaće tržište, financirati gospodarstvo uz kamate ne veće od dva posto, zamrznuti drugi mirovinski stup i buduće uplate vratiti u prvi stup kako bi se smanjio deficit i ostavilo prostora za jeftinije financiranje gospodarstva.

'Koristi od ukidanja devizne klauzule zasigurno bi bile neizmjerno veće od šteta. Ukidanjem devizne klauzule, uz ostale reforme, profunkcioniralo bi tržište i uspostavila bi se unutarnja i vanjska ravnoteža. U Hrvatskoj samo kuna smije obavljati funkcije novca. Ako funkcije nacionalnog novca prepustite stranoj valuti, što se učinilo deviznom klauzulom, tada ste se odrekli najsnažnijeg instrumenta ekonomske politike', tvrdi Jurčić.