VOZOVI I VLAKOVI

Ujedinjena željeznica Slovenaca, Hrvata i Srba

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 30.07.2010 16:11
  • Objavljeno 30.07.2010 u 16:11
vlak hž ilustracija

vlak hž ilustracija

Izvor: Cropix / Autor: Željko Mužević

Hrvatska, Srbija i Slovenija potpisale su u petak u Beogradu deklaraciju kojom se podržava osnivanje zajedničke tvrtke radi ostvarivanja bržeg transporta robe na paneuropskom transportnom koridoru X

Hrvatski državni tajnik ministarstva mora, prometa i infrastrukture Danijel Mileta, srbijanski ministar infrastrukture Milutin Mrkonjić i slovenski ministar transporta Patrick Vlačič su nakon potpisivanja deklaracije na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji u srbijanskoj vladi najavili osnivanje zajedničke tvrtke koje će željeznicama triju zemalja omogućiti konkurentnost i zajednički nastup na tržištu.

Kako je objašnjeno, zajedničkom tvrtkom, čije se osnivanje očekuje u sljedećih mjesec do mjesec i pol dana, upravljat će Slovenija koja je već članica Europske unije, vodstvo će biti sastavljeno od predstavnika svih triju zemalja, dok će njegova osnovna djelatnost biti organizacija transporta a ne osiguranje dobiti.

Mrkonjić je istaknuo kako sada koridorom 10 na relaciji Ljubljana - Zagreb - Beograd - Dimitrovgrad - Istanbul ide 700 vlakova, dok koridorom 4, koji je duži i ide preko Mađarske, ide sedam tisuća vlakova.

'Ako privučemo dio tih vlakova da idu našim koridorom, a privući ćemo ih ako vrijeme putovanja na našem koridoru skratimo sa sadašnjih 60 na 35 do 40 sati, mi tada dobivamo, svaka država, po 50 milijuna eura godišnje', naveo je Mrkonjić te dodao kako se to, između ostalog, odnosi na skraćivanje carinskih i policijskih komplikacija na granicama.

Vlačič je potpisanu Deklaraciju ocijenio iznimno značajnom za budućnost te naglasio kako će u poslovnom smislu ona značiti mnogo za tri zemlje potpisnice.

Predstavnicima ministarstava postavljeno je i pitanje hoće li se možda nova tvrtka zvati 'Željeznicom Srba, Hrvata i Slovenaca', na što je srbijanski ministar uz osmijeh odgovorio kako ime još nije utvrđeno te da se u tom smislu natječaj za prijedloge može smatrati otvorenim.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi