ŽELJKO ROHATINSKI:

'Uhićenje Kulterera neće utjecati na Hypo u Hrvatskoj'

Bionic
Reading

Austrijska istraga o mutnim poslovima Hypo grupe, pod palicom specijalne istražiteljske skupine SOKO Hypo, rezultirala je uhićenjem bivšeg čelnika banke Wolfganga Kulterera. Njega se tereti za odobravanje milijunskih kredita bez nekretninskih ili drugih pokrića i nanošenje štete banci, a prema pisanju lokalnih medija, prijeti mu kazna zatvora do deset godina. Uz Kulterera, uhićenog dok se spremao pobjeći u London, pritvorena je još jedna žena čiji identitet nije objavljen

Osim u Austriji, koja stotinama miljuna eura poreznih obveznika pokušava spasiti posrnulu banku, uhićenje je odjeknulo i u Hrvatskoj gdje Hypo od svog dolaska u devedesetima njeguje iznimne veze s domaćim političarima. Sam Kulterer, na čelu banke bio je od 1992., idejni je tvorac ekspanzije na Balkan nakon čega počinje rapidna preobrazbe u veliku banku. Na čelu Hypa bio je do 2006. kada je prisiljen na odlazak zbog zataškavanja 300 milijuna eura deviznih gubitaka i lažiranja bilance.

Uz drugog člana Uprave Güntera Striedingera, tada je kažnjen samo novčanom kaznom, no na suđenju su isplivali zanimljivi detalji veza s domaćim političarima poput Ive Sanadera za kojeg je sam Kulterer svjedočio da mu je 'otvorio vrata u Hrvatskoj'. Banka na čelu s Kultererom kreditirala je nekretninske poslovne pothvate Ivića Pašalića, Vladimira Zagorca, Brune Orešara i Ninoslava Pavića, a pri pogodovanju banci prenamjenama zemljišta u Istri spominjao se i tamošnji župan Ivan Jakovčić, ali i SDP-ovo krilo blisko Slavku Liniću.

Kulterer ostaje u pritvoru

Nakon maratonskog saslušanja, koje je trajalo do petka ujutro pa sve do ponoći u subotu, bivši šef Hypa odveden je u istražni zatvor u Klagenfurtu. Sudac istrage u nedjelju navečer odlučio je produljiti pritvor Kultereru, zbog mogućnosti bijega i straha od ponovnog počinjenja djela.

U travnju se pojavila informacija da će Kulterer, Striedinger biti optuženi za kriminalno udruživanje sa Zagorcem. I dok je u Austriji bila potrebno više od milijardu eura za spas banke (u čiji uspjeh Bruxelles još uvijek sumnja) da se krene u raščišćavanje, u Hrvatskoj konkretne političke volje zasad nema. Jedine poteze dosad je povukao HNB, naloživši čišćenje bilance i dokapitalizaciju. Posljedično, domaća Hypo banka već nekoliko godina s više od 15 posto loših kredita u ukupnom portfelju prednjači među ostalima na tržištu, no zato je za razliku od austrijske matice na zdravim temeljima i dobro posluje iako svako malo ispliva neka afera iz prošlosti. S 38,9 milijardi kuna aktive, Hypo je peta banka na tržištu s udjelom od 10 posto.

Hrvatska narodna banka nije željela komentirati uhićenja u Austriji 'jer se radi o jednoj fazi policijskog postupka u kojem HNB ne sudjeluje'. Poruka koja se može čuti od regulatora jest da zbog razvoja situacije u Austriji ne očekuje 'bilo kakav, a posebno ne negativan efekt na stabilnost Hypo banke u Hrvatskoj'. Sam guverner Željko Rohatinski, inače, u austrijskim političkim krugovima prozivan je da se nije želio odazvati na svjedočenje o poslovima Hypa u Hrvatskoj. Iz HNB-a kažu da guverner svoj iskaz još nije dao tamošnjim istražnim organima.

Komentirajući uhićenje Kulterera u svjetlu višedugogodišnjeg niza (polu)informacija o malverzacijama Hypa u Hrvatskoj premijerka Jadranka Kosor rekla je: 'Za nas je jako važno da se, rekla bih ovako slikovito, gnojni čir konačno rastvori i da vidimo o čemu se tu radi'. Pocrtala je da će u rasvjetljavanju 'biti uključeno Državno odvjetništvo i ostale institucije'.

Predsjednik Ivo Josipović uhićenje je komentirao diplomatski istaknuvši da 'očekuje da se pitanje Hypo banke u Hrvatskoj konačno raščisti'. “Mi ovdje imamo tek odjeke velike afere i velike policijsko-tužiteljske akcije koja se odvija u Austriji i Njemačkoj. Očekujem da će hrvatsko pravosuđe, dakle DORH i policija, vrlo ozbiljno i temeljito prikupiti informacije od kolega u Njemačkoj i Austriji.

'Očekujem da se pitanje Hypo banke u Hrvatskoj konačno raščisti i mislim da svi s pravom očekujemo brzu i odlučnu akciju', poručio je Josipović. Spominjani DORH, odnosno glavni državni odvjetnik Mladen Bajić ostao je bez komentara. U hrvatskoj Hypo banci nisu željeli komentirati uhićenje. 'U potpunosti podupiremo istragu vezanu za poslovanje u prošlosti i u našem je interesu da se ti događaji rasvijetle čim prije kako bi se nastavilo s uspješnim poslovanjem u budućnosti'. Klijentima su pak, poručili da banka posluje 'sigurno i s dobrim rezultatima'.