MODERNIZACIJA I REMONT

Ugovor TE Plomina i Alstroma Hrvatska vrijedan 9,5 milijuna eura

  • Autor: L.F./Hina
  • Zadnja izmjena 01.07.2016 15:33
  • Objavljeno 01.07.2016 u 15:33
TE Plomin

TE Plomin

Izvor: Cropix / Autor: Goran Sebelic / CROPIX

Tvrtke Termoelektrana Plomin i Alstom Hrvatska potpisale su ugovor o modernizaciji i generalnom remontu turbinskog postrojenja bloka 2 TE Plomin, vrijedan 9,5 milijuna eura ili 71,7 milijuna kuna, izvijestili su u petak iz Hrvatske elektroprivrede (HEP), u čijem je vlasništvu tvrtka Termoelektrana Plomin

Iz HEP-a navode da će se u razdoblju instalacije prethodno ugovorenog DENOX postrojenja na bloku 2 TE Plomina u svibnju 2017. godine provesti sve potrebne aktivnosti iz ovog ugovora.

Predviđenom modernizacijom turbine, tzv. retrofitom niskotlačnog dijela, pojašnjavaju iz HEP-a, postiže se veća efikasnost kroz poboljšanje unutrašnjeg stupnja djelovanja turbine te smanjenje specifične potrošnje topline, a turbini se radni vijek produžuje za 200 tisuća sati.

'Jedan od najvažnijih rezultata modernizacije bit će manja potrošnja ugljena te samim time i manja emisija CO2, što je u skladu s aktivnostima TE Plomin da smanji svoj utjecaj na okoliš. Jedna od mjera kojom će se to provesti je ugradnja DENOX postrojenja za izdvajanje dušikovih oksida iz dimnog plina bloka 2 tijekom 2017. godine, kako bi se do 1. siječnja 2018. godine uskladio rad i ispuštanje plinova s graničnim vrijednostima emisija prema Direktivi Europske unije', ističu iz HEP-a.

DENOX postrojenje, investicijske vrijednosti 17,3 milijuna eura, ugrađuje konzorcij koji čine Alstom Power Italia i Alstom Hrvatska. Vrijednost domaće komponente poslova iznosi 34 posto, a preostalih 66 posto odnosi se na najsuvremeniju uvoznu tehnologiju, koja se prvi put primjenjuje u Hrvatskoj.

Iz HEP-a pritom podsjećaju da je gornja vrijednost emisija dušikovih oksida za tip postrojenja kakav je i TE Plomin 2 Zakonom o zaštiti zraka i Uredbom o graničnim vrijednostima emisija onečišćujućih tvari u zrak iz nepokretnih izvora ograničena na 200 mg/Nm3. Ugradnjom DENOX postrojenja, naglašavaju, emisije dušikovih oksida ograničit će se na vrijednosti manjoj od 80 mg/Nm3.

'Čak 45 posto svih investicija u TE Plomin 2 u 2015. godini činila su ulaganja u zaštitu okoliša, dok je u istom razdoblju 18,4 milijuna kuna uloženo za poboljšanje stupnja djelovanja turbine radi smanjivanja emisija CO2, projekt zaštite od buke, ugradnju LED rasvjete, rekonstrukciju odsumporavanja i elektrofiltara te zamjenu sustava mjerenja elektromagnetskog zračenja', zaključuju iz HEP-a.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!