PROTIV ZABRANE PUŠENJA

Ugostiteljima pao promet za trećinu

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 04.03.2009 15:29
  • Objavljeno 04.03.2009 u 15:27
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Ceh ugostitelja Hrvatske obrtničke komore (HOK) do kraja mjeseca očekuje sastanak s predstavnicima Ministarstava zdravstva, Ministarstva turizma i Hrvatske gospodarske komore (HGK) na kojem bi se razmotrio i možda pozitivno riješio njihov prijedlog odgode primjene dijela Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda, rekao je Hini potpredsjednik Ceha Zlatko Puntijar

Ceh HOK-a uputio je početkom veljače pismo Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi u kojem traži da se Zakon o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda (ili popularni "Zakon o zabrani pušenja") za ugostiteljske objekte odgodi do daljnjeg.

Puntijar kaže da nisu naznačili rokove odgode, ali "što dulje to bolje", jer stvar nije u zabrani pušenja nego što to podrazumijeva velika ulaganja ugostitelja u prilagodbu prostora za pušače, ventilaciju i drugo.

Zakonom je predviđeno da veći objekti mogu imati prostore za pušače, ali moraju fizički biti odvojeni (zidovima) od ostalih prostora, a u tim se prostorima ne dozvoljava nikakva konzumacija, što još povećava problem. Ceh je predložio da se u tom prostoru dozvoli piće, ali nije prihvaćeno.

Puntijar ističe da ugostitelji teško mogu podnijeti nova znatna ulaganja u situaciji kada im je zbog krize već smanjen opseg poslovanja, te imaju manje gostiju i manje prihode.

Već krajem prošle godine ugostitelji su pretrpjeli velike štete i pad prometa od 30-ak posto zbog krize i preporuke da se ne rade blagdanski (božićni i novogodišnji) domjenci. Pritom su najveći pad prometa imale catering tvrtke, kao i ugostitelji u restoranima koji nisu bili popunjeni kako se očekivalo i kako je bilo prijašnjih godina.

Pad prometa očekuju i zbog zabrane pušenja iako je, kaže Puntijar, teško sada reći točno koliki će biti taj pad, jer na njega će utjecati i pad osobne potrošnje gostiju, kako domaćih tako i turista.

No, vjeruju da će zabrana pušenja više utjecati na pad prometa od recesije, iako će se to vidjeti tek kada zakon stupi u punu primjenu s početkom svibnja, a još bolje na jesen kada ponovo zahladi i zatvore se terase gdje će se smjeti pušiti.

Kriza ugostitelje inače ne brine previše, jer je povijest pokazala da unatoč rastu krize njihov promet ostaje na istoj razini ili raste.

Zakon o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda stupio je na snagu u studenom prošle godine, od kada je zabranjeno pušenje u svim odgojnim, obrazovnim i zdravstvenim ustanovama, osim psihijatrijskih bolnica i odjela.

Njegova puna primjena počinje početkom svibnja, do kada ugostiteljski objekti, uključujući i hotele i druge javne prostore, imaju vrijeme za prilagodbu.

Pojedinac koji se ne bude pridržavao zabrane pušenja moći će biti kažnjen s 1.000 kuna, a zaposlenik ugostiteljskog objekta ako dopusti pušenje morat će platiti kaznu od 500 do 1.000 kuna. Predviđene kazne za pravne osobe zbog kršenja zakona kreću se od 5.000 do 15.000 kuna, a u slučaju ponovljenog kršenja kazne se udvostručuju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi