U IZNIMNIM SLUČAJEVIMA

Ugostitelji usluge mogu naplaćivati i u eurima

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Višegodišnja traženja ugostitelja, od Istre do Cavtata, da svoje usluge, osim u kunama i karticama, mogu naplaćivati i u stranoj valuti dobila su zeleno svjetlo HNB-a

Tako proizlazi iz dopisa predsjednika Hrvatske obrtničke komore (HOK) Dragutina Ranogajeca od 1. lipnja koji je kolege ugostitelje obavijestio o načinu naplata tzv. nerezidentnim fizičkim osobama. Točnije, turistima od kojih se i ovog ljeta očekuje devizna injekcija posrnulom gospodarstvu i državnom proračunu.

U dopisu, uz ostalo, se navodi da obrtnik ugostitelj mogućnost naplate u stranoj gotovini 'može prihvaćati samo iznimno' u pružanju usluge nerezidentnim fizičkim osobama, i ni na koji način takav oblik naplate 'ne smije oglašavati ili pretpostavljati naplati u kunama'.

Napominjući da se naplata u ugostiteljskim objektima obavlja kunama i platnim karticama, šef HOK-a podrobno nabraja te 'iznimne mogućnosti'. Odnosi se to na situacije kada se ne mogu promijeniti devize u kune, zbog toga što su mjenjačnice i banke zatvorene ili je vrijeme boravka gostiju, primjerice onih s kruzera, ograničeno, pa će se tada 'uvažiti naplata pruženih usluga u stranoj gotovini'.

Tako naplaćenu stranu gotovinu ugostitelj je dužan položiti na svoj bankovni račun u roku od tri radna dana. Račun za plaćanje usluge ispostavlja se u kunama, a preračun u stranu valutu obavlja se po srednjem tečaju HNB-a, naglašava se u Ranogajčevu naputku.

Da se iznimke ne pretvore u pravilo, šef HOK-a kolege je izvijestio da se radi o tzv. usuglašenoj informaciji obavijesti koju valja 'koristiti isključivo za interne potrebe obrtnika ugostitelja i komorskog sastava'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi