ZABRANA PUŠENJA U LOKALIMA

Ugostitelji prijete ustavnom tužbom

  • Autor: L. Filipović
  • Zadnja izmjena 28.05.2009 16:01
  • Objavljeno 28.05.2009 u 11:29
zabrana pušenja kafić

zabrana pušenja kafić

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Igor Sambolec

Hrvatska obrtnička komora (HOK) priprema ustavnu tužbu kojom će tražiti ocjenu ustavnosti Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda. Prema HOK-u, zakon ne osigurava jednake uvjete poslovanja za sve ugostitelje jer pravi razliku između onih koji imaju terasu i onih koji nemaju vanjski prostor gdje je moguće pušenje

Osim toga, HOK će prema Ministarstvu financija uputiti prijedlog da se obrtnici ugostitelji koji su najviše pogođeni zakonom oslobode plaćanja poreza i doprinosa. Traži se i ukidanje poticaja za sadnju duhana – prošle godine je iznosio 72 milijuna kuna – te da se taj iznos prebaci u Fond za ugostitelje i bio bi namijenjen za sanaciju njihovih gubitaka.

'Licemjerno da država s jedne strane daje poticaje za duhan, a s druge strane zabranjuje pušenje. Među ugostiteljima vlada veliko nezadovoljstvo. Nemamo vremena za odugovlačenje i Vlada mora brzo reagirati. Naše članstvo traži radikalne mjere zbog teške situacije na terenu', rekao je Mato Topić, predsjednik HOK-a na današnjoj konferenciji za novinare.

Njegove riječi potvrđuje i najavljena akcija ugostitelja iz Koprivnice koji 24. lipnja planiraju zatvoriti sve lokale na jedan dan. Međutim, HOK, istaknuo je Topić, zasad nije za prosvjede, već za nastavak pregovora, i prosvjedi kao takvi neće se organizirati pod okriljem komore.

'Za jednu sveobuhvatnu akciju potrebno je da smo svi ujedinjeni. Veliki broj ugostitelja članovi su Gospodarske komore, a ona se zasad nije oglasila', uputio je Topić neizravnu packu Nadanu Vidoševiću, predsjedniku Hrvatske gospodarske komore.

Ugostitelji traže uvođenje austrijskog modela koji dopušta lokalima do 50 metara četvornih da sami izaberu žele li biti pušački ili nepušački objekti. Veći lokali imali bi mogućnost fizički odvojiti 30 posto od svoje ukupne površine za pušačke zone.

'Austrijanci su imali tri godine prilagodbe na svoj zakon. U nekim zemljama je prilagodba trajala četiri, pet, pa i 10 godina, dok je nama ostavljeno samo šest mjeseci. Predlažemo da to u našem slučaju bude barem četiri-pet godina', rekao je Zlatko Puntijar, predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi