KONVERZIJA ŠVICARACA

Udruga Kreda prozvala Hypo zbog nepravilnosti

28.01.2016 u 09:53

Bionic
Reading

Hypo Alpe Adria Bank prilikom objave povijesnog kretanja kamatnih stopa u potpunosti izostavlja ponude iz kojih je jasno vidljivo da je kamatna stopa znatno niža od one koju je banka obračunavala dužnicima prilikom izračuna konverzije, upozorava udruga Kreda u priopćenju za javnost

Udruga kreditnih dužnika Kreda 17. prosinca 2015. objavila je dokument kojim se dokazuju ovi navodi, ali do današnjeg dana nisu naišli na nikakve reakcije prozvanih i odgovornih. Stoga pozivaju HNB kao nadzorno tijelo da provjeri ovaj podatak te da se javno očituje.

U udruzi napominju da svakodnevno primaju informacije klijenata banke Hypo o tome kako je banka počela uvažavati prigovore te zakonom propisane pogodnosti, ali samo za one koji su prigovor uputili i po nekoliko puta.

Zaključuju da Hypo na ovaj način iskorištava nedostatke zakona te inertnost HNB-a, jer je očigledno da korisnik kredita i dalje mora biti financijski i pravni stručnjak da bi ostvario zakonom propisane pogodnosti.

Također, iz Krede navode da imaju saznanja kako HAAB klijentima daje informaciju da imaju pravo zatvoriti kredit do 29. veljače 2016. bez naknade što je protivno zakonu o potrošačkom kreditiranju koji kaže da se krediti uslijed povećanja kamatne stope mogu zatvoriti u roku od tri mjeseca od dana povećanja kamate bez naknade.