PISMO VUJČIĆU

Udruga Kreda od HNB-a traži zaštitu potrošača

26.11.2015 u 10:42

Bionic
Reading

Udruga kreditnih dužnika Kreda poslala je u četvrtak otvoreno pismo guverneru Hrvatske narodne banke (HNB) Borisu Vujčiću u kojem ga pitaju zašto ignorira nekoliko članaka Zakona o kreditnim institucijama, kojima su mu dane zakonske ovlasti s ciljem zaštite potrošača, i traže od njega kažnjavanje banaka ako se ubuduće ne budu pridržavale zakona

Iz Udruge Kreda ističu kako se je evidentno da banke manipuliraju visinom kamatnih stopa pri konverziji kredita u švicarskim francima u eurske prikazujući ih u mnogim slučajevima znatno višima nego što su stvarno bile od 2003. godine do danas.

Udruga Kreda, nadalje, piše Vujčiću kako od njega ne traže nikakvo odavanje poslovne tajne, kao što se on očitovao u svojem odgovoru na traženje podataka i kretanju tih kamatnih stopa, niti inzistiraju na pojedinačnim ugovorima ili osobnim podacima o klijentima kojima su odobravani eurski krediti.

Udruga, naime, traži samo da banke poštuju odredbe zakona prema kojima se treba omogućiti pristup povijesnom pregledu. Isto tako, navode kako se nisu smjeli kreirati novi vlastiti dokumenti sa proizvoljnim podacima o previsokim kamatnim stopama.

‘Kako uopće možete proglasiti nešto službenom tajnom što je svojedobno bilo javno i dugotrajno dostupno na mrežnim stranicama svake od banaka’ pita Vujčića Udruga Kreda. Kreda tvrdi i kako banke krše odredbe zakona koje se odnose na kalkulator, a koji bi trebao služiti za potrebe izračuna konverzije unosom parametara o kreditu.

‘Na mrežnoj stranici banaka nalaze se razni kalkulatori, ali ne i ovaj propisan zakonom. Zašto je takva mogućnost uskraćena dužnicima?’, pita Udruga Kreda. Guvernera, nadalje, pitaju zašto je u kolovozu 2014. godine, bez ikakvog povoda, bankama ukinuo obvezu izvještavanja HNB-a o kamatnim stopama na kredite i depozite.

U pismu se, naime, objašnjava kako je do svibnja 2006. na snazi bila Odluka HNB-a o obvezi dostavljanja Izvješća o kamatnim stopama na kredite i depozite, koju je potpisao tadašnji guverner Rohatinski.

Kretanje kamatnih stopa na kredite i depozite za svaku pojedinu banku i do tada se pratilo sustavno, na mjesečnoj bazi, navodi se u otvorenom pismu guverneru HNB-a.

‘Evidentno je da je HNB svih proteklih godina za svaku pojedinu banku koja posluje u Hrvatskoj raspolagala podatkom o tome je li dotična banka proteklog mjeseca mijenjala visinu bilo koje kamatne stope na kredite i depozite’ ističe se u otvorenom pismu.

Tvrdi se i kako su banke bile dužne dostavljati mjesečna izvješća o plasmanima deviznih kredita u stranim valutama te kretanju kamatnih stopa na takve kredite, ali samo za euro i dolar, a ne i za devizne kredite u švicarskom franku.

‘Dostavljanje ovakvog izvješća bila je obveza banaka koje posluju u Hrvatskoj sve do 7. kolovoza 2014. kada guverner Vujčić ukida navedenu odluku i bez ikakvog povoda ili zakonom propisane obveze, koristeći samo svoje zakonske ovlasti, donosi odluku o prestanku važenja Odluke o obvezi dostavljanja izvješća o kamatnim stopama banaka na kredite i depozite’ navodi Udruga Kreda.

Dodaje kako je guverner ukinuo ionako manjkavo izvješće, jer bankama za dugoročne kredite stanovništvu nije propisivalo izvješćivanje o kretanju kamatnih stopa odvojeno po pojedinim valutama, s tim da izvješćivanje po valuti CHF uopće nije bilo propisano.

‘Umjesto da pojača nadzor nad bankama, guverner zanemaruje razmjere dugogodišnje dužničke krize u državi i po tko zna koji put pogoduje upravo bankama oslobađajući ih još jednog 'suvišnog tereta i, i to baš mjesečnog izvještavanja o kamatnim stopama’, navodi Udruga Kreda.

Traži od guvernera da zaštiti potrošače i odmah od banaka zatraži dostavu dodatnih podataka, izvještaja i drugih akata i to onih koji se odnose na kretanje kamatnih stopa u kreditima vezanim uz valutnu klauzulu u eurima od 2003. pa nadalje.

‘U slučaju neispunjenja obveza banaka - nedostavljanje traženih podataka, izvještaja i drugih akata - očekujemo da kaznite banke zbog nepoštovanja zakonskih obveza, odnosno da pokrenete postupke pred nadležnim sudovima’, zaključuje Kreda u otvorenom pismu guverneru HNB-a Vujčiću.