SPOR PROTIV VALUTNE KLAUZULE

Udruga Franak tuži sedam banaka

19.10.2011 u 15:48

Bionic
Reading

Udruga Franak pokrenula je tužbu protiv sedam banaka za zaštitu prava dužnika u kreditima s valutnom klauzulom u švicarskim francima. Temelj tužbe je Zakon o zaštiti potrošača koji, prema mišljenju pravnih savjetnika udruge, u svojoj biti zabranjuje upotrebu valutne klauzule kada je riječ o potrošačima

Prema riječima odvjetnika Ive Župića, iz odredbe članka 71. Zakona o zaštiti potrošača proizlazi da kreditni dužnik banci treba vratiti onoliko novca koliko je dobio, plus ugovorene kamate. S obzirom da banke traže da se vrati u prosjeku 50 posto više nego što su potrošači dobili, odvjetnici udruge smatraju da postoji osnova za dobivanje spora. Pritom naglašavaju da su svi krediti s valutnom klauzulom u švicarcima isplaćivani u kunama, što znači da glavnica u kunama treba biti osnova za obračun ostatka duga. 

S obzirom da je navedena odredba Zakona o zaštiti potrošača u koliziji s odredbama Zakona o obveznim odnosima na temelju kojega su banke ugradile valutnu klauzulu u ugovore o stambenim kreditima, Udruga Franak se u tužbi poziva na načelo prema kojemu u takvom slučaju sud mora ići u korist potrošača.

Udruga Franak podnijela je Trgovačkom sudu u Zagrebu tužbu protiv Erste & Steiermärkische Bank d.d., Hypo-Alpe-Adria-Bank d.d., OTP banke d.d., Privredne banke Zagreb d.d., Societe Generale – Splitske banke d.d., Zagrebačke banke d.d. i Volksbank d.d. Radi se o kolektivnoj tužbi, a u slučaju pozitivnog ishoda uslijedile bi individualne tužbe

Odredba iz Zakona o zaštiti potrošača

Ugovorom o potrošačkom zajmu obvezuje se zajmodavac da potrošaču stavi na raspolaganje određeni iznos novca, a potrošač se obvezuje da mu plaća određenu kamatu i dobiveni iznos vrati u vrijeme i na način utvrđen ugovorom.

protiv banaka.

Tužbom se traži ograničena primjena valutne klauzule, i to na način da se valutna klauzula primjenjuje samo ako tečaj švicarskog franka raste do dva posto godišnje, a više od toga samo ako je službena stopa inflacije veća od dva posto, te da se utvrdi referentna vrijednost za promjenu kamatne stope, jer prema ugovorenim uvjetima kamatu mijenjaju banke svojim odlukama bez unaprijed utvrđenih kriterija.

Tužba se temelji na činjenici da nije došlo do značajnijeg pada vrijednosti kune, dok istodobno dužnici u kreditima s valutnom klauzulom u švicarskim francima trpe velike štete.

Udruga Franak u tužbi traži od suda da do presude uvede privremene mjere koje uključuju obračun rate na temelju tečaja švicarskog franka u trenutku isplate kredita, primjenu kamatnih stopa koje su vrijedile u trenutku ugovaranja kredita te odgodu provođenja ovrha i pljenidbe instrumenata osiguranja.