TRAŽE POMOĆ SABORA

Udruga Franak pisala Leki: Stavite pod kontrolu HNB

  • Autor: Z. K.
  • Zadnja izmjena 08.05.2015 14:13
  • Objavljeno 08.05.2015 u 14:03
Josip Leko

Josip Leko

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Udruga Franak i Promijenimo Hrvatsku poslali su danas otvoreno pismo predsjedniku Sabora Josipu Leko u kojem traže da su Hrvatskom Saboru raspravi o odgovornosti HNB-a zato jer građane nije zaštitila od kredita u 'švicarcima'. Skraćenu verziju pisma prenosimo u cijelosti

Poštovani predsjedniče Hrvatskog sabora,

Obraćamo Vam se kao predsjedniku temeljnog stupa vlasti u Hrvatskoj u situaciji kada smo prethodno konzumirali sva demokratska i pravna sredstva i postupke prema Hrvatskoj narodnoj banci koji nisu urodili željenim plodovima. Udruga Franak u nekoliko je navrata vodila usmenu i pismenu komunikaciju s predstavnicima HNB-a s ciljem pronalaženja poštenog i podnošljivog rješenja koje se odnosi na neizdrživi teret otplate kredita nakon divljanja tečaja švicarskog franka krajem 2011. i u siječnju 2015. godine.

Teret kumulativne promjene deviznog tečaja kune prema franku iznosi oko 65 posto i on je u cijelosti prevaljen isključivo na stranu dužnika. Takav jednostrani odnos osam banaka prema svojim klijentima u situaciji iznenadne i snažne promjene deviznog tečaja neprihvatljiv je prema pravnim i etičkim kriterijima. Iznenadne i snažne promjene koje nastanu tijekom trajanja ugovornog odnosa ne mogu prema pravnoj praksi nikada pasti samo na teret jedne strane.

Naši članovi su ugovore sklapali u dobroj vjeri jer se bankarsko poslovanje isključivo temelji na povjerenju. Oni nisu stručnjaci za devizne tečajeve i rizike te prilikom sklapanja ugovora nisu mogli znati kakve dramatične promjene mogu nastupiti. Pored toga, njima su krediti isplaćivani isključivo u kunama i nije bilo nikakvog razloga da se glavnica kredita vezuje za švicarski franak.

Hrvatska narodna banka vrhovna je monetarna vlast te jedna od četiri oblika vlasti u Hrvatskoj koja ima zadatak štititi građane od rizičnih proizvoda koje banke nude na tržištu kao kreditne i monetarne institucije kojima je HNB nadređena. HNB nikada nije pismeno upozorila banke i građane na opasnost i rizičnost takvih kredita koje su osam banaka nudile tržištu bez njene prethodne provjere te HNB smatramo najodgovornijom institucijom u ovom slučaju jer nije štitio devizni tečaj kune prema toj valuti.

HNB je morala upozoriti, odnosno onemogućiti odobravanje kredita uz CHF valutnu klauzulu. Građani te rizičnosti nisu mogli biti svjesni zbog manjka znanja i nastupa u dobroj vjeri. Također, banke su građanima mogle ponuditi zaštitu od valutnog rizika putem uplate premije osiguranja na valutni rizik, što nisu učinile.

Smatramo da je stavljanje ovih pitanja na dnevni red posebne sjednice Sabora nužno kako bi se raspravio ovaj gorući problem. Molimo Vas da na sjednicu pored članova Sabora, predstavnika HNB-a i predstavnika osam banaka, pozovete naše predstavnike i nezavisne ekonomske stručnjake koji su kompetentni za ova pitanja.

U članku 8, Zakona o HNB od 24. lipnja 2008. g. govori se o situacijama isključenja odgovornosti HNB-a, pa u stavku 2 piše: Hrvatska narodna banka, članovi Savjeta i zaposlenici Hrvatske narodne banke ne odgovaraju za štetu počinjenu u obavljanju poslova supervizije i nadzora osim ako je šteta počinjena namjerno ili grubom nepažnjom.

Podsjećamo vas da je upravo HNB ovlaštena za nadzor i superviziju banaka te se, prema tome, čitava situacija vezana za kredite vezane uz CHF može smatrati grubom nepažnjom za koju tražimo konkretnu dogovornost guvernera i viceguvernera jer je počinjena ogromna šteta na račun građana, naših članova.

Naglašavamo da je u djelovanju HNB-a prisutan značajan deficit transparentnosti koji se ogleda u slijedećem:

a) Njeno poslovanje isključivo provjerava komercijalna, a nikada državna revizija iako je riječ o instituciji u isključivom vlasništvu Republike Hrvatske. U Zakonu o HNB-u glede revizije poslovanja u članku 61 stoji: (1) Reviziju sastavljenih financijskih izvješća i cjelokupnog poslovanja Hrvatske narodne banke obavljaju neovisni vanjski revizori, prema propisima o reviziji i Međunarodnim revizorskim standardima. (2) Odluku o izboru revizora koji će obaviti reviziju financijskih izvješća Hrvatske narodne banke donosi Odbor za financije i državni proračun Hrvatskoga sabora na prijedlog Savjeta Hrvatske narodne banke.

Jasno je da je uloga saborskog odbora ovdje formalizirana i da HNB praktično sama bira svoje revizore;

b) Natječaji za viša radna mjesta provode se isključivo interno bez javnih natječaja čime se provodi neviđeni i stvaraju poslušni kadrovi;

c) HNB ne djeluje kao središnja banka jer, umjesto da promovira širenje upotrebe domaće valute, ona potiče širenje valutne klauzule, a time i nepovjerenja prema domaćoj valuti.

d) Od 2008. godine, HNB prilično često docira vladi RH i drugim institucijama glede neefikasnosti i loše gospodarske situacije, a sama odbija bilo kakvu odgovornost kao i kritike na njen račun i to proglašava ugrožavanjem neovisnosti,

e) HNB ne poštuje napore vlade RH u promicanju i primjeni politike štednje što bi trebalo istražiti,

f) Zakonom o HNB iz 2008.g., u dijelu u kojem se govori o poziciji HNB-a nakon pristupanja Hrvatske EU, sastav Savjeta HNB-a se bitno promijenio na način da nema više vanjskih (nezavisnih) članova. Sadašnji Savjet HNB-a ima osam članova koje čine isključivo zaposlenici HNB-a. To je nedopustiva praksa jer se jedna tako važna institucija sustava, monetarna vlast zatvara isključivo u sebe bez mogućnosti demokratske kontrole i sudjelovanja neovisnih stručnjaka iz drugih institucija.

Smatramo kako HNB treba što prije vratiti u jedinstvo vlasti u RH izvan kojeg se ona nalazi već dugo vremena. Sabor je kao vrhovno, od naroda izabrano tijelo, nadređeno svim oblicima vlasti u državi i predstavnici svih nositelja pojedinih oblika vlasti dužni su položiti račune upravo Saboru.

Još jednom Vas molimo i zahtijevamo da ozbiljno razmotrite navedene probleme i poduzmete potrebne mjere prema Hrvatskoj narodnoj banci koja je postala jedan od najvažnijih destabilizatora hrvatskog gospodarstva i društva. Mi smo javnim prosvjedima pokazali da nećemo odustati od pravednih zahtjeva. Vama i svim članovima Sabora želimo jasno staviti do znanja da više nismo u stanju kontrolirati nezadovoljstvo naših članova koji su razočarani ponašanjem institucija sustava.

Vi ste posljednja i najviša institucija od koje očekujemo prava rješenja glede ponašanja HNB-a, a posredno i banaka. Nadamo se da ovaj put nećete olako prijeći preko spomenutih problema i da ćete svojim odlukama konačno uspostaviti red u sustavu vlasti i odgovornosti pojedinih institucija kojima ste nadređeni.
380609,379318,379238,379129

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!