SUBOTNJI BUNT

Udruga Franak će blokirati Zagreb, prosvjednici dolaze u 60 autobusa!

22.04.2015 u 12:54

Bionic
Reading

Udruga Franak održala je danas konferenciju za novinare povodom prosvjeda najavljenog za subotu 25. travnja u Zagrebu. Prosvjedom žele izraziti nezadovoljstvo situacijom vezanom uz kredite u švicarskim francima, ali i sveopćim stanjem u državi. Očekuju podršku između 15 i 30 tisuća ljuid

'Vlada anarhija. I dalje ustrajemo na ostavci guvernera Borisa Vujčića i viceguvernera Damira Odaka. Udruga Franak sudjelovala je u pregovorima, no činjenica je da oni nisu polučili nikakve pomake, stoga smo se odlučili na miran prosvjed u subotu u Zagrebu. Ovim putem pozivamo sve nezaposlene, umirovljenike, branitelje, blokirane, ljude s kreditima, zaposlene koje ne primaju plaće… da nam se pridruže. Organizirali smo 60 autobusa iz svih gradova Hrvatske, a ljudi će doći i u svom aranžmanu. Nažalost, naša sadašnjost postat će vaša budućnost ako svi zajedno sada nešto ne poduzmemo.Trebamo pokazati da je interes građana iznad interesa institucija', rekao je Ivan Kontrec, koordinator Udruge Franak.

RTL Autor: RTL


Video: Davor Puklavec / PIXSELL

Ivan Lovrinović iz udruge Promijenimo Hrvatsku kazao je kako je najveća boljka demokracije u Hrvatskoj nedostatak aktivizma.

'Naš narod naučio je trpjeti kroz stoljeća. Podupiremo aktivizam Udruge Franak te ćemo se pridružiti prosvjedu. Ovdje je riječ o nedostatku sluha i praktične volje Vlade da se riješi ovaj problem. I pravosuđe je zakazalo – nakon prvostupanjskih presuda više instance odugovlače s procesom. Stoga je ovaj prosvjed zadnje što je ostalo ljudima', istaknuo je Lovrinović i dodao kako je u Hrvatskoj podcijenjena opasnost od bunta.

Dubravko Pokrovac, voditelj javnog okupljanja, iznio je detaljan plan subotnjeg prosvjeda u Zagrebu.

'Prosvjeda povorka okupit će se na Trgu Franje Tuđmana u podne. Formirat će se kolona koja će se uputiti do Trga bana Jelačića, na kojem će se podijeliti u tri grupe. Prva grupa će krenuti do Trga svetog Marka, druga će se uputiti prema Trgu hrvatskih velikana, a treća ostaje na Trgu bana Jelačića. Planirano je da prosvjed traje od četiri do šest sati, a primorani smo zaustaviti javni gradski prijevoz, zbog čega se ispričavamo građanima. Očekujemo od 15.000 do 30.000 ljudi', rekao je Pokrovac.