HYPO ŠALJE NOVE ANEKSE

Udruga Franak blokirala poslovnice Hypo Banke i RBA

  • +14
  • +11

Prosvjed Uduge Franak ispred banaka zbog nepravilnosti u konverziji

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanz

Vrijeme je da Hrvatska narodna banka počne razmišljati o ukidanju odobrenja za rad Hypo-Alpe-Adria-Banci (HAAB), poručio je Goran Aleksić, koordinator udruge Franak, čijih je 30-ak članova u subotu blokiralo rad poslovnice Raiffeisenbank (RBA) u Jurišićevoj ulici u Zagrebu i poslovnice HAAB na zagrebačkom Trgu bana Jelačića. Tijekom prosvjeda, međutim, Hypo je izvijestila da je konverziju kredita iz onih u švicarskim francima u eurske do sada potpisalo 80 posto njezinih klijenata te da konačni tekst novih aneksa tih ugovora još usuglašava pa će oni naknadno biti poslani klijentima

Udruga Franak je blokirala poslovnice ističući da su pri konverziji kredita u švicarskim francima banke napravile brojne nezakonitosti. Poslovnice RBA i HAAB-a paralizirane su kao što je bila i poslovnica Sberbank prije nekoliko dana tako da su članovi udruge Franak, klijenti tih banaka, uplaćivali male iznose na svoje račune, postavljali pitanja o konverziji i slično, i tako nekoliko sati.

Aleksić je kazao da ovdašnje banke već 10 godina bezobrazno i nemoralno krše hrvatske zakone, a da u kršenju zakona o konverziji prednjače upravo RBA, Hypo i Sberbank: 'RBA i Sberbank najavili su da će neke stvari poboljšati dok Hypo Banka ostaje najgora od svih i ona je jedina banka koja i dalje ne pristaje na izbacivanje dijela aneksa, koji kaže da će u slučaju ako se zakoni na Ustavnom sudu proglase neustavnim, aneks u tom slučaju postati ništetan. Hypo banka jedina ne pristaje izbaciti to iz aneksa. Stoga je krajnje vrijeme da HNB nakon supervizije, počne razmišljati o ukidanju odobrenja za rad te banke što je po Zakonu o kreditnim institucijama itekako moguće'.

Iva Tadić, klijentica RBA, rekla je da je nakon mnogobrojnih prigovora klijenata i pritužbi Hrvatskoj narodnoj banci, RBA u petak pristala napraviti ponovni izračun konverzije kredita i dužnicima priznati status klijenta. Visoke kamate iz prvog izračuna konverzije, navela je Tadić, trebale bi po najavi Banke biti izjednačene s onima kredita u eurima podignutim u istom razdoblju. 'Iako je to dobra vijest za nas, moramo podsjetiti da je to ishođeno našim naporima, a ne spremnošću banke da svojim klijentima pruži fer šansu i ne natjera ih na prosjački štap. No, ono što je najvažnije i zbog čega smo se danas okupili je činjenica da RBA još uvijek krši zakon jer i dalje odbija provesti konverziju za otkazane, a neotplaćene kredite što po Zakonu o potrošačkom kreditiranju mora učiniti. RBA još krši zakon i neobjavljivanjem povijesne odluke o promjenama kamata', upozorila je Tadić.

Tijekom prosvjeda HAAB najavio nove anekse ugovora

Hypo-Alpe-Adria-Bank (HAAB) u subotu je tijekom prosvjeda udruge Franak izvijestila da je konverziju CHF kredita u eurske do sada potpisalo 80 posto njezinih klijenata, no da konačni tekst novih aneksa tih ugovora još usuglašava te će oni naknadno biti poslani klijentima.

HAAB je izvijestio da je među prvima svojim klijentima slao informacije i izračune vezane uz konverziju kredita u švicarskim francima, a konverziju je dosad potpisalo 80 posto klijenata. Tu su informaciju, u pisanom obliku, dobili prosvjednici iz Udruge Franak, a u tom priopćenju stoji kako se konačni tekst aneksa vezanog uz kredite u švicarcima još usaglašava te kako će biti sukladan zakonu. Ističe se kako će novi aneksi naknadno biti poslani klijentima te da oni niti na koji način neće biti stavljeni u nepovoljniji položaj. Rok za prihvat konverzije, navodi se, 30 je dana od zaprimanja prijedloga konverzije.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!