tehnički problem ili nešto drugo?

Uber kasni s isplatom novca od kartica svojim vozačima, oni se pitaju je li to naznaka nečeg puno goreg

28.08.2019 u 10:18

Bionic
Reading

Iako se dosada Uber u medijima spominjao zbog, kako lokalni taksisti navode, "nelegalnosti" vožnje ili pak napadima na njihove vozače od tih istih lokalnih taksista, ovoga puta vozači Ubera imaju problem s tvrtkom za koju rade.

Slobodna Dalmacija piše kako Uber svojim vozačima zadnja dva tjedna nije isplatio novac od kartičnog plaćanja.

Uber naime putem svoje aplikacije nudi mogućnost gotovinskog i kartičnog plaćanja. Kada korisnik aplikacije svoju vožnju plati putem kartice, novac ide dirketno Uberu koji ga jednom tjedno isplaćuje vozaču. No, novca već dva tjedna nema, a kako stvari stoje, odnosno kako je naš sugovornik saznao, neće ih biti ni iduća dva tjedna.

'Radim za partner tvrtku i u početku sam mislio kako mi partner tvrtka ne želi isplatiti novac. No kada sam ih kontaktirao saznao sam da nije problem u njima već u Uberu. Razgovarajući sa svojim kolegama u Zadru shvatio sam da ni njima nisu isplaćeni novci koje su zarađeni putem kartica. Onda sam nazvao prijatelja u Zagrebu i u Splitu koji također voze za Uber i ni njima novci nisu sjeli. Nitko ne zna što se događa. Ovo se nikada do sada nije dogodilo, a zbog nedavnih medijskih natpisa o lošem stanju tvrtke, nismo niti sigurni da će Uber u budućnosti opstati u Hrvatskoj', rekao je neimenovani taksist iz Zadra za Slobodnu.

'Svjestan sam da dva tjedna nije puno vremena, ali ako je sve do nedavno taj dio sjedao na račun na vrijeme, svakog tjedna, zbog čega sada čekamo naš zarađeni novac već dva tjedna', pita se taksista i dodaje kako je Uber svim korisnicima tjedan prije nego što je prestao isplaćivati zarađeni novac preko kartice, poslao poruku kako se u Hrvatskoj preferira kartično plaćanje.

  • +2
Uber Taxi Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

Kako bi doznali što se uistinu događa, Slobodna Dalmacija kontaktira je Uber Hrvatska te im uputila nekoliko pitanja. Zanimalo ih je koliko novaca Uber duguje hrvatskim vozačima, s obzirom da ih u Hrvatskoj ima oko 4000 te zbog čega posljednja dva tjedna nisu isplatili dio kartične zarade.

Htjeli su doznati zbog čega su prije tri tjedna svim korisnicima usluge vožnji poslali obavijest da korisnici u Hrvatskoj preferiraju kartično plaćanje te znaju li kada će “uberovcima” biti isplaćen dio novca koji im duguju. Upitali su ih i za stabilnost tvrtke, s obzirom da su im dionice u osjetnom padu od kraja srpnja, ali i koji je omjer plaćanja njihovi usluga između gotovine i kartice. Dobili su kratki odgovor.

'Žao nam je zbog situacije do koje je došlo zbog tehničkih problema. Možemo potvrditi da su oni sada riješeni i da već neki partneri vide sredstva na svojim računima', poručili su iz Ubera.