PONUDA ZA PREUZIMANJE

U Zadru traje ljuti rat dvaju tabora: Moćna brodarska tvrtka u neprijateljskom pohodu na turističku zlatnu koku

27.03.2023 u 20:26

Bionic
Reading

Tankerska plovidba, najveći hrvatski brodar, odlučila je bez blagoslova vodstva tvrtke zagospodariti Turisthotelom, najvećom zadarskom turističkom kompanijom. Unatoč protivljenju uprave i dijela utjecajnih dioničara, Tankerska je već učinila najveći dio posla i ušla u završnicu operacije objavom ponude za preuzimanje

Cijena koju se zadarski brodar obvezuje platiti iznosi 610,53 eura po dionici. Kako se navodi, to je najviša cijena po kojoj je Tankerska plovidba stjecala dionice, a prosječna burzovna cijena tri referentna mjeseca prije nastanka obveze objave ponude iznosila je 581,59 eura.

Prošlotjednoj objavi ponude za preuzimanje prethodili su sukobi između vodećih ljudi dviju kompanija i raskol među najvažnijim dioničarima Turisthotela, a koji je kulminirao nizom prijava Hanfi zbog navodnih nepravilnosti u postupku preuzimanja.

Podsjetimo, prije ponude za preuzimanje Tankerska plovidba je u dva navrata dogovorila otkup paketa dionica s nekolicinom velikih dioničara. Lani u studenom stekla je 24,5 posto vlasništva Turisthotela otkupivši po jediničnoj cijeni od 4600 kuna (610,5 eura) dionice od Ante Barića, Danke Nekić, Zorana Milišića i Matka Stojanova. Novi krug otkupa uslijedio je u siječnju, kada je dionice prodalo još pet značajnih dioničara s ukupnim udjelom od 14,61 posto.

Time je prijeđen prag od 25 posto vlasništva i nastala je obveza objave ponude za preuzimanje svih dionica Turisthotela.

Aktualno vodstvo Turisthotela i preostala skupina utjecajnih dioničara na čelu s predsjednikom Nadzornog odbora Franom Skoblarom oštro su se suprotstavili namjerama Tankerske plovidbe. Iz redova protivnika stigle su optužbe o trgovanju povlaštenim informacijama i navodnom specijalnom aranžmanu kojim je Tankerska prodavateljima osigurala dodatnu nagradu zbog prodaje dionica.

Turističko naselje Zaton - perjanica Turisthotela

Glavninu kapaciteta Turisthotela čini turističko naselje Zaton, koje obuhvaća 596 apartmana s 2323 ležaja (uglavnom s četiri zvjezdice), i vrhunski kamp s 1700 smještajnih jedinica (mjesta za kampiranje, kampkućica, šatora) za 5500 gostiju. Smještajna ponuda uključuje i boutique hostel Forum u središtu Zadra, a u sastavu grupe je i praonica rublja u Zadru, kapaciteta pranja 40 tona dnevno, te društvo Praonica Plat u Dubrovniku.

Hanfa nakon provedene istrage nije našla zapreke za nastavak procesa te je 10. ožujka odobrila ponudu Tankerske plovidbe, uz napomenu da će provesti dodatni nadzorni postupak zbog prijavljenih sumnji na objavu povlaštenih informacija putem elektroničkih poruka.

Uz rješenje, Hanfa je zaraćenim stranama uputila dopis kojim ih upozorava da se 'tijekom trajanja ponude za preuzimanje pridržavaju odredbi Zakona o preuzimanju povezanih s javnim izražavanjem komentara i mišljenja kako bi se svim ostalim ulagačima omogućilo da samostalno i razborito donesu vlastitu investicijsku odluku'.

No vodstvo Turisthotela nije propustilo priliku da u službenom mišljenju povodom objave ponude za preuzimanje iznese negativna stajališta o elementima u njoj, dajući dioničarima do znanja da je riječ o neprijateljskom preuzimanju kompanije.

U pogledu vrste i visine ponuđene naknade jedina članica uprave, Meri Matešić Sičić, uz napomenu da je ponuđena cijena najniža moguća, ističe da nisu jasni kriteriji određivanja ponuđene cijene s obzirom na to da Tankerska plovidba nije provela dubinsko snimanje u dogovoru s društvom.

  • +7
Turisthotel Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin/PIXSELL

Također, navodi da je transakcija po ponuđenoj cijeni iznimno isplativa za Tankersku plovidbu ako se uzme u obzir stanje novčanih sredstava, prosječna godišnja EBITDA u visini od 18 milijuna eura te činjenica da materijalna imovina društva, osobito zemljišta, u bilanci nije iskazana po neto sadašnjoj vrijednosti.

Negativno je stajalište iznijela i o namjeri ponuditelja u pogledu budućeg poslovanja Turisthotela. Uprava izražava bojazan da ponuditelj neće nastaviti sa započetim investicijskim ciklusom, odnosno da će prednost dati novim akvizicijama.

Za menadžment je sporna i najava Tankerske plovidbe da će po završetku postupka preuzimanja podržati prijedlog uprave o isplati dividende u kontekstu činjenice da nije podržala isplatu dividende na prošloj Glavnoj skupštini, kao i namjeru uprave da isplati predujam dividende u siječnju 2023. godine.

U mišljenju o strateškim planovima ponuditelja, uprava dovodi u pitanje stajalište Tankerske plovidbe iskazano u ponudi da će 'podrška investicijama ovisiti o razini i kvaliteti informacija koje će biti dostupne ponuditelju i ostalim dioničarima', ističući da je uprava 13. prosinca 2022. predstavila dioničarima strateški plan kapitalnih ulaganja za narednih pet godina.

Jedino u čemu se menadžment Turisthotela slaže s ponuditeljem je da neće biti promjene sjedišta kompanije. Stajalište uprave je u cijelosti podržao sindikalni povjerenik, ističući da je primjereno činjenično obrazloženo te kao takvo u potpunosti štiti i promiče interese svih radnika.

Nema sumnje da će negativno mišljenje uprave otežati posao Tankerskoj plovidbi, ali s obzirom na dioničarsku strukturu i relativno mali postotak dionica (10,66 posto) koji treba steći za dosezanje većinskog udjela, može se očekivati da će najmoćniji hrvatski brodar na kraju ipak zagospodariti zadarskom turističkom kompanijom.

Naime u vlasničkoj strukturi s oko 30 posto participiraju mali dioničari, a među većim dioničarima su četiri mirovinska fonda s 15-ak posto te su već solidno zaradili na dionicama zadarskog hotelijera. Pored premije na tržišnu cijenu, manjinske dioničare će zasigurno na prodaju potaknuti namjera Tankerske plovidbe da povuče dionice s burze i preoblikuje dioničko društvo u d.o.o.