NEGATIVAN TREND

U veljači industrijska proizvodnja pala 4,1 posto

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 29.03.2011 13:20
  • Objavljeno 29.03.2011 u 13:13
drvna industrija 3

drvna industrija 3

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Miroslav Kiš

Industrijska proizvodnja u Hrvatskoj u veljači ove godine porasla je u odnosu na siječanj za 1,9 posto, a na godišnjoj razini, u odnosu na veljaču prošle godine, pala je za 4,1 posto, objavio je danas Državni zavod za statistiku

Industrijska je proizvodnja na godišnjoj razini pala i u siječnju, za 6,7 posto, pa je kumulativno u prva dva mjeseca ove godine industrijska proizvodnja smanjena za 5,4 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

Ukupan broj zaposlenih osoba u industriji u veljači ove godine bio je veći za 0,1 posto u usporedbi sa siječnjem, a u usporedbi s veljačom 2010. godine manji je za pet posto.

Proizvodnost rada u industriji pak u prva dva ovogodišnja mjeseca veća je za 1,3 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

Prema glavnim industrijskim grupacijama, u odnosu na veljaču prošle godine, u ovogodišnjem drugom mjesecu industrijska proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju pala je za 25 posto, energije za 7,6 posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju 3,3 posto, kapitalnih proizvoda za 2,6 posto, dok je proizvodnja intermedijarnih proizvoda veća za 1,9 posto.

Prema područjima Nacionalne klasifikacije djelatnosti, u veljači ove u odnosu na veljaču prošle godine industrijska proizvodnja u rudarstvu i vađenju pala je za 6,5 posto, u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji smanjena je za također za 6,5 posto, a u prerađivačkoj industriji za 3,2 posto.

U okviru prerađivačke industrije nekoliko je djelatnosti s izrazitim padom proizvodnje na godišnjoj razini, a najviše je pala u ostaloj prerađivačkoj industriji, za 78,1 posto. U proizvodnji duhanskih proizvoda proizvodnja je pala za 25,7 posto, a u proizvodnji ostalih prijevoznih sredstava u kojoj je i brodogradnja, za 20,2 posto.

Proizvodnja rafiniranih naftnih proizvoda na godišnjoj je razini smanjena za 16 posto, računala te elektroničkih i optičkih proizvoda za 14,4 posto itd.

Rast industrijske proizvodnja na godišnjoj razini u veljači je ostvaren u proizvodnji motornih vozila, prikolica i poluprikolica za 35,9 posto, proizvodnji strojeva i uređaja za 11,1 posto, proizvoda od gume i plastike 9,2 posto, odjeće 8,4 posto, namještaja 8,3 posto itd.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi