PODACI HNB-A

U švicarcima je 2 mlrd. kuna loših kredita

Bionic
Reading

Iako je unutar kredita stanovništvu udjel loših kredita najmanji kod stambenihi unutar njih postoje razlike s obzirom na valutu na koju su vezani. U tom smislu najlošiji je nesrazmjer kod kredita u švicarskim francima.

Podaci središnje banke pokazuju da oni čine 39,4 posto portfelja stambenih kredita, a u neurednima u kategoriji stambenih participiraju čak 57,5 posto, piše Poslovni dnevnik. Kod onih u eurima, kojih je i najviše, najmanje je problematičnih. Prema podacima HNB-a, u B i C kategoriju klasifisirano je samo tri posto eurskih stambenih kredita. Njihov udjel u ukupnim stambenim iznosi 53 posto, a udjel u lošim stambenim kreditima je samo 31,7 posto.

U slučaju kredita u kunama situacija je sličnija onoj s francima. Kunski stambeni krediti u lošim stambenim kreditima sudjeluju 10,8 posto, dok je njihov udjel u ukupnim stambenim kreditima 7,5 posto. Od ukupno 126 milijardi kuna kredita građanima, u problematične je klasificirano 11,8 milijardi, s tim da portfelj stambenih kredita, koji je težak oko 52 milijarde kuna, u tome participira samo 3,5 milijardi kuna. Iz strukture loših kredita u portfelju stambenih proizlazi da se čak dvije milijarde kuna loših odnosi na one vezane uz 'švicarce', oko 1,1 milijardu kuna na eurske, a oko 400 milijuna kuna na stambene kredite u kunama.