ANALITIČARI RBA:

U srpnju rast industrijske proizvodnje 1,2 posto

02.09.2016 u 12:12

Bionic
Reading

Prema posljednjim podacima DZS-a u srpnju je i osamnaesti mjesec zaredom potvrđen trend pozitivnih godišnjih stopa rasta industrijske proizvodnje iako nešto sporijom dinamikom

Prema kalendarski prilagođenim indeksima industrijska je proizvodnja u srpnju zabilježila godišnji rast od 1,2 posto. Na mjesečnoj razini, prema sezonski i kalendarski prilagođenim podacima, nakon blagog rasta u lipnju, u srpnju je ponovo zabilježena negativna stopa od 0,5 posto ponajviše kao posljedica pada proizvodnje u kategorijama kapitalnih proizvoda (-8,9 posto) te trajnih proizvoda za široku potrošnju (-4,4 posto).

U kumulativnom razdoblju od siječnja do srpnja ukupna industrijska proizvodnja (prema kalendarski prilagođenim indeksima) zabilježila rast od 4,6 posto u odnosu na isto razdoblje 2015. Pozitivna kretanja vjerojatno su posljedica oporavka inozemne potražnje u zemljama glavnim vanjskotrgovinskim partnerima, ali i prisutnog pada zaliha tijekom prošle godine.

Promatrano prema NKD-u, srpanjski rast od 1,5 posto godišnje u prerađivačkoj industriji (koja čini gotovo 78 posto ukupnog obujma industrijske proizvodnje) pozitivno je doprinio njenom rastu u prvih sedam mjeseci ove godine po stopi od 5,3 posto.

U istom promatranom razdoblju, prehrambeni proizvodi (koji čine gotovo 14 posto ukupne industrijske proizvodnje) zabilježili su međugodišnju stopu rasta od 6,2 posto.

'Uz predviđeno zadržavanje povoljnih trendova u inozemnoj potražnji, i u nastavku godine očekujemo nastavak rasta industrijske proizvodnje što će u konačnici rezultirati i pozitivnim doprinosom na rast BDP-a', pišu analitičari RBA.