dobra prilika

U Sisačko-moslavačkoj županiji poduzetnički krediti i uz nula posto kamate

06.03.2019 u 15:34

Bionic
Reading

Zahvaljujući projektu "Poduzetnički krediti ", obrtnici, te veliki i mali poduzetnici Sisačko-moslavačke županije, ove će godine moći koristiti dosad najpovoljnije poduzetničke kredite, čije su kamatne stope u nekim slučajevima i nula posto. Ugovore o nastavku projekta, odnosno subvenciji kamata u ovoj godini, župan Ivo Žinić, potpisao je s 13 gradonačelnika i načelnika općina.

Poduzetnički krediti jedna su od mjera iz Operativnog plana poticanja malog gospodarstva i turizma u Sisačko-moslavačkoj županiji tijekom ove godine, za koje je u županijskom proračunu u 2019. godini osigurano gotovo 10 milijuna kuna.

Od osam poslovnih banaka, koje su dosad bile uključene u kreditnu liniju, njih sedam je nastavilo projekt, dok je Hrvatska poštanska banka odustala. Ovogodišnji kreditni fond iznosi 100 milijuna kuna, a banke su, ovisno o namjeni kredita, snizile kamate na 4 do 5 posto. Budući da će županija kamate subvencionirati s 1 do 2 posto, a jedinice lokalne samouprave isto toliko, prvi put je moguće da će neke kamatne stope iznositi nula posto. Rok otplate je 10 godina, a poček dvije godine.

U projekt se od ukupno 19 jedinica lokalne samouprave uključilo njih 13, od čega 6 gradova i 7 općina. Lani je od 20 zahtjeva odobreno 13 kredita, a pet ih je još u obradi. Isplaćen je iznos kredita od 11,2 milijuna kuna i otvoreno 26 novih radnih mjesta, izvijestio je župan Žinić.