REKORDNA NEZAPOSLENOST

U SAD-u bez posla ostalo 2,4 milijuna ljudi

05.01.2009 u 09:54

Bionic
Reading

U protekloj godini koju su obilježile nezapamćena financijska kriza i recesija, u Americi je bez posla ostalo 2,4 milijuna ljudi, što su najgori rezultati od 1945. godine

Samo je u prosincu 2008. pola milijuna Amerikanaca ostalo bez posla, izvijestio je Bloomberg. Tako se stopa nezaposlenosti u prosincu popela na sedam posto, a lani u studenome iznosila je 6,7 posto. Ni političke promjene, nastale izborom Baracka Obame za predsjednika, nisu pozitivno utjecale na gospodarsku krizu. Obama se obvezao investirati u ceste, škole i energetsku mrežu. Cilj je paketa vrijednog 850 milijardi dolara otvoriti tri milijuna radnih mjesta

'I dalje se suočavamo s masovnim gubljenjem radnih mjesta. Negativni trend u gospodarstvu održat će se i u prvoj polovici 2009. bez obzira na politiku', zabrinut je ekonomist JPMorgana Michael Feroli.

Samo je u proizvodnji koja ima 12 posto udjela u američkom gospodarstvu, u prosincu zabilježeno 103.000 otkaza, što je najgori rezultat u posljednjih 28. godina. Proizvođači automobila i namještaja u SAD-u bilježi najmanje narudžbe još od 1948. Radi toga je Bushova administracija prošloga mjeseca General Motorsu i Chrysleru odobrila 13,4 milijarde dolara kredita, kako bi spriječila njihov stečaj.

Dionice GM su u 2008. pale čak 87 posto, a ulagači su pretrpjeli najveće gubitke na dionicama od Velike depresije 30-ih godina prošlog stoljeća. Na Wall Streetu je tijekom protekle godine izgubljeno gotovo sedam bilijuna dolara u tržišnoj vrijednosti dionica.

Obama je prije dva dana iznio dosad najdetaljniji prikaz svog plana za gospodarski oporavak SAD-a, koji bi kombinacijom državnih ulaganja i poreznih olakšica trebao pridonijeti oživljavanju potonulog američkog gospodarstva.

Pet glavnih ciljeva tog plana su: udvostručiti proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora i povećati energetsku djelotvornost javnih zgrada, obnoviti dotrajale ceste, mostove i škole, kompjutorizirati zdravstveni sustav, modernizirati učionice, laboratorije i knjižnice te uvesti porezne olakšice za radnike. Plan predviđa i uvođenje naknada za nezaposlene i bonova za hranu.

'Trebamo plan oporavka i reinvestiranja koji neće samo kratkoročno stvoriti tri milijuna radnih mjesta, većinom u privatnom sektoru, već će dugoročno potaknuti gospodarski rast i konkurentnost', istaknuo je Obama.