koronakriza

U prosincu rast nezaposlenosti šest posto, na burzi rada 165.000 ljudi

17.02.2021 u 08:52

Bionic
Reading

Prema posljednjim podacima HZZ-a, na kraju prvog mjeseca 2021. godine na Zavodu je bilo registrirano 165.345 nezaposlenih osoba. U odnosu na kraj prosinca, navedeni broj porastao je za 3,4 posto, odnosno 5.500 osoba, čime je nastavljen rast broja nezaposlenih osoba na mjesečnoj razini četvrti mjesec za redom. Broj ulazaka u evidenciju nezaposlenih pri tome je iznosio 16.132 osobe, što predstavlja rast od 6 posto ili 907 osoba u odnosu na prosinac.

S druge strane, iz evidencije nezaposlenih izašlo je 10.632 osobe, čime je nastavljen mjesečni pad četvrti mjesec zaredom, zabilježivši stopu od 10,9 posto ili 1.298 osoba. Iako sporijom dinamikom, na godišnjoj je razini nastavljen trend rasta broja nezaposlenih osoba koji je prisutan od travnja prošle godine, javlja analitičari RBA.

Tako je u siječnju zabilježeno povećanje od 25.421 nezaposlene osobe u odnosu na siječanj 2020. godine, što predstavlja rast od 18,2 posto. Prema tome, broj ulazaka u evidenciju nezaposlenih zabilježio je godišnji pad od 6.902 osoba (-30,0 posto) dok je broj izlazaka iz evidencije na godišnjoj razini niži za 4.231 osobe, odnosno 28,5 posto.

Od ukupnog broja nezaposlenih koji su tijekom siječnja ušli u evidenciju, njih 12.146 (75,3 posto) pristiglo je iz radnog odnosa. S druge strane, od ukupnog broja izlazaka iz evidencije, 7.802 osobe (73,4 posto) kao razlog izlaska navelo je zapošljavanje na temelju radnog odnosa i drugih poslovnih aktivnosti. Prema podacima Ekonomskog instituta Zagreb (EIZ), indeks slobodnih radnih mjesta (OVI indeks - izrađuje se jednostavnim prebrojavanjem broja jedinstvenih novih oglasa čiji rokovi prijave završavaju u mjesecu za koji se indeks izračunava.) za siječanj 2021. ukazao je na pad potražnje za radom od 33 posto u odnosu na siječanj 2020. godine, zabilježivši time najsnažniji pad potražnje za radom od svibnja prošle godine.

Pri tome je potražnja za zanimanjima u uslužnim djelatnostima (ponajprije prodavači, kuhari i konobari) zabilježila najsnažniji pad, dok su ublažavanju pada ukupne potražnje pridonijela zanimanja poput učitelja, liječnika i stomatologa, koja su zabilježila najznačajniji rast potražnje u odnosu na siječanj prošle godine.

Na sjednici Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u drugoj polovici prosinca usvojeni su novi uvjeti i načini korištenja sredstava za provođenje mjera aktivne politike zapošljavanja u 2021. godini, a vrijede od 1. siječnja. Potpore za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima koronavirusom produžene su na siječanj i veljaču.

'Budući da navedeni splet mjera ublažava nepovoljan utjecaj krize prouzrokovane pandemijom na hrvatsko tržište rada, kretanja na tržištu rada stoga ne zrcale kretanja u realnom sektoru. Rast broj procijepljenih zasigurno će doprinijeti obuzdavanju pandemije i početku gospodarskog oporavka koji očekujemo u drugom tromjesečju 2021. Ipak oporavak neće biti niti brz ni snažan pri čemu ne očekujemo ni brz i zamjetan oporavak na tržištu rada', poručuju iz RBA.