PRODAJA PODRUŽNICA

U pola godine gubitak Hypo banke od 860 mil. eura

29.08.2013 u 09:35

Bionic
Reading

Austrijska banka Hypo Alpe Adria objavila je u srijedu da je u prvih šest ovogodišnjih mjeseci poslovala s neto gubitkom od 859,8 milijuna eura, zbog čega će im biti potrebna nova injekcija iz državnog proračuna.

Gubitak Hypo grupe ne utječe na poslovanje u Hrvatskoj

'Spomenuti gubitak na razini Hypo Grupe ne utječe na poslovanje Hypo banke u Hrvatskoj koja posluje stabilno. To pokazuju i poslovni rezultati prema kojima je Banka u Hrvatskoj u prvom polugodištu 2013. prema lokalnoj regulativi ostvarila dobit prije oporezivanja u iznosu od 35,4 milijuna kuna te učvrstila svoju petu poziciju po aktivi na hrvatskom bankarskom tržištu', komentirali su iz hrvatske podružnice Hypo banke.

Nacionalizirana banka već je u srpnju upozorila da će zbog očekivanog gubitka u prvoj polovini godine trebati dodatni kapital kako bi ispunila propisane minimalne kapitalne zahtjeve. Stoga je krajem prošlog mjeseca donesena odluka o dokapitalizaciji u visini 700 milijuna eura

"Na skupštini dioničara održanoj 23. srpnja donesena je odluka o dokapitalizaciji u iznosu 700 milijuna eura i bit će provedena u djelo čim Europska komisija donese pozitivnu odluku u sklopu postupka o državnoj pomoći", što bi se trebalo dogoditi ove jeseni, navodi se u bančinom priopćenju.

Aktualni šestomjesečni gubitak u banci pripisuju "očekivanim zadaćama i obvezama" koje će im odrediti Europska komisija u sklopu postupka o državnoj pomoći. U prvih šest mjeseci prošle godine banka je poslovala s neto dobiti od 3,4 milijuna eura.

Bruxelles traži od Hypoa da do kraja godine proda podružnice u jugoistočnoj Europi. U Hypou žele da se taj rok pomakne na sredinu 2015. godine, zbog aktualnih nepovoljnih prilika na tržištu.

U prvih šest mjeseci ove godine banka je povećala rezervacije za nenaplative kredite na 623 milijuna eura, sa 123,1 milijun eura koliko su iznosile u istom lanjskom razdoblju. Više od 20 posto tog iznosa izdvojeno je za mrežu podružnica u jugoistočnoj Europi, u sklopu priprema za njezinu prodaju, ističu u Hypou.

U prognozi za drugu polovinu godine u Hypou izdvajaju zaključenje prodaje koruške podružnice i nastavak priprema za prodaju mreže u jugoistočnoj Europi.