pilot projekt

U Majuru kod Hrvatske Kostajnice gradit će se solarna elektrana

25.08.2022 u 14:54

Bionic
Reading

Majuru pokraj Hrvatske Kostajnice izgradit će se solarna elektrana, ukupne snage 11,04 kilowata (kW), u sklopu projekta One Sun Connecting North and South

Projekt One Sun Connecting North and South usmjeren je na povećanje proizvodnje električne energije iz energije sunca u objektima javnog sektora u Hrvatskoj i jačanje suradnje između hrvatskih i norveških subjekata javnog i privatnog sektora i akademske zajednice. To partnerstvo, uz općinu Majur, uključuje i 16 hrvatskih gradova i općina, fakultet te Sveučilište u Stavangeru, Prirodoslovno-tehnološki fakultet, Odsjek za energetiku i naftu iz Norveške.

Vrijednost projekta One Sun Connecting North and South kreće se oko otprilike milijun eura, od čega je 853.681 bespovratnih sredstava, a financira se iz Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora (EGP) i Norveškog financijskog mehanizma.

Provođenjem pilot projekata instalacije integriranih solarnih elektrana na 29 javnih zgrada u 16 gradova i općina u Hrvatskoj, uključujući zgrade škola, vrtića, fakulteta, sportske dvorane te ostale zgrade javne namjene, godišnja proizvodnja struje povećat će se za 981,87 megavatsati (MWh), a godišnja emisija CO2 smanjiti za 155,72 tona.

U okviru projekta, općina Majur će izgraditi fotonaponsku elektranu ukupne snage 11,04 kW. Ukupna vrijednost dijela projekta koji se odnosi na općinu Majur iznosi gotovo 9.086 eura, od čega je 7.760 bespovratno.