Energetski stručnjak igor Grozdanić

'Povrat ulaganja u solarne panele je od četiri do pet godina, to je naša budućnost. Vrijeme je za štednju energije i izbacivanje fosilnih goriva!'

19.08.2022 u 20:21

Bionic
Reading

Vlada je na sjednici u četvrtak najavila da će ukinuti PDV na ulaganja u solarne panele. Mjera je to kojom će se pokušati pomoći građanima u ublažavanju energetskoga cjenovnog udara koji nas očekuje u idućim mjeseci, ali i jedna od mjera za ubrzavanje energetske tranzicije prema obnovljivim izvorima energije. Energetski stručnjak Igor Grozdanić pozdravlja potez vladajućih te ih poziva na još energičnije odluke kako bismo više štedjeli energiju i izbacili u potpunosti fosilna goriva

'Vrijeme je da Hrvati počnu štedjeti energiju. Europa nije dovoljno vrednovala energiju, a to se posebno vidjelo kod nas. Sad je trenutak da promislim što je to naša energetska budućnost. Sad plaćamo tromost u provođenju energetske tranzicije. To znači cjelokupnu promjenu društva koje se mora naučiti drugačije živjeti i odnositi prema energiji. Naša budućnost su solari, toplinska postrojenja, vodik, vjetar, energija iz otpada...', izjavio je za tportal Grozdanić.

On smatra kako bi država trebala pojačati subvencioniranje i provoditi kontinuirane natječaje za ubrzanje energetske tranzicije. Ovo što se sada radi, ističe, nije dovoljno.

'Građane treba osvješćivati o važnosti štednje. Najviše se može uštedjeti u energetskoj obnovi zgrada i kuća, za što je potrebna pomoć države. Svi oni koji to mogu neka se prebace na solarne elektrane i toplinske pumpe. Nekad je povrat ulaganja u solar bio deset godina, onda se snizio na osam godina, sad je od četiri do pet godina. Visina investicija za obiteljsku kuću kreće se od 80.000 do 140.000 kuna', objasnio je Grozdanić.

Kao veći problem ističe nespremnost HEP-a za primitak energije iz solarnih elektrana čiji je broj sve veći, ali primjećuje kako se i ta državna tvrtka uslijed energetske krize ubrzala.

'Sušna je godina, što se vidi na manjoj proizvodnji naših hidroelektrana. One su proizvele 1,7 TWh manje nego u istom periodu prošle godine. Zbog toga ćemo morati uvesti više električne energije', upozorava Grozdanić.

  • +3
Solarni paneli Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Kad je riječ o redukcijama energije, što već provode neke zemlje EU-a, Grozdanić smatra kako do toga u Hrvatskoj neće doći.

'Trebamo se za to pripremiti, ali mislim da Hrvatska puno bolje stoji nego neke druge europske zemlje. Najveći je problem električna energija, opskrba prirodnog plina je relativno stabilna, jer imamo LNG terminal u Omišlju. Kad je riječ o gorivu, imamo rafineriju u Rijeci koja dosta dobro radi. Zbog svega toga vjerujem da neće biti većih problema. Građani ne bi trebali imati poteškoća jer ih štiti država. Sad najveći teret krize snose poduzetnici, obrtnici i industrija. Njima se treba pomoći', upozorava Grozdanić.

On smatra kako je sad pravo vrijeme i da se vladajući pozabave s pitanjem energetskoga siromaštva.

'Nerealno je da svi plaćaju istu cijenu energije. Trebamo konačno definirati u jednom razumnom roku koji su to građani stvarno energetski siromašni. Njih se treba zaštititi, a ostali moraju plaćati cijene koje su na tržištu. Ovo što imamo sada je ostavština socijalizma i to je sustav koji dugoročno, u vrijeme skupe energije, nije održiv', ocijenio je Grozdanić.