KRIZA U BRODOTROGIRU

U Končarevu škveru došlo do vlasničkog preslagivanja, krovna tvrtka gurnuta u predstečaj

15.03.2019 u 15:22

Bionic
Reading

Trgovački sud u Splitu nije prihvatio zahtjev za otvaranje predstečajnog postupka u tvrtki Brodotrogir d.d., u vlasništvu poduzetnika Danka Končara, i to stoga što u njemu nije bio priložen osnovni dokument - plan restrukturiranja. Tvrtka je dobila rok od 15 dana u kojemu ga mora dostaviti

Ovu informaciju za tportal su potvrdili i u upravi trogirskog brodogradilišta i u sindikatima koji zastupaju njegove radnike. 'Nitko nije oduševljen, ljudi se bore za egzistenciju i sve im izgleda kao obično kupovanje vremena', kazao nam je glavni sindikalni povjerenik Ivica Sorić.

Zahtjev za otvaranje predstečajnog postupka podnesen je tek jedan dan prije nastupanja uvjeta za stečaj, jer se račun tvrtke nalazi u blokadi punih šezdeset dana, i to na iznos od četiri milijuna kuna. U Upravi Brodotrogira potvrđuju da blokada traje od 8. siječnja te da nisu uplaćeni porezi i doprinosi na plaće koje radnicima pripadaju temeljem ugovora o radu i kolektivnog ugovora.

'U Brodotrogiru su zaposlena 84 radnika, tvrtka ne obavlja brodograđevnu djelatnost, a ni remontnu djelatnost, odnosno ne bavi se gradnjom brodova ni popravcima istih od 1999. godine i samim time nije ugrožena ni gradnja brodova niti obavljanje popravaka iz ugovorene Knjige narudžbi. Brodotrogir se bavi isključivo uslužnim djelatnostima koje su zajedničke svim tvrtkama koje posluju unutar Grupe. U Brodotrogiru nema izloženosti države ni u kojem smislu, nema jamstava ni garancija', kazala je za tportal glasnogovornica ovog škvera Ivana Mitar.

  • +7
U siječnju je organiziran mirni prosvjed radnika Brodotrogira Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Krajem prošle i početkom ove godine u tvrtkama koje čine trogirsko brodogradilište, s ukupno 800 radnika, došlo je do niza promjena, pa su vlasnički udjeli 'krovnog' Brodotrogira nad drugim tvrtkama preneseni na Končarevu Kermas energiju, no njen formalni vlasnik je nepoznata tvrtka registrirana na Malti. U zamršenom spletu odnosa oko trogirskog škvera i desetaka tvrtki koje ondje postoje, plaće radnicima posljednjih mjeseci isplaćivane su preko nekih tvrtki kćeri. Za glavnu tvrtku, koja je funkcionirala kao neki oblik holdinga, vlasnici po svemu sudeći nisu više zainteresirani.

Iz Trogira su i neslužbeno komentirali odluku Trgovačkog suda o odgađanju otvaranja predstečajnog postupka riječima da 'imaju plan restrukturiranja i samo ga trebaju predati sudu'.