kriza u brodotrogiru

Čak 118 radnika Končarova škvera nije dobilo plaće za prosinac

21.01.2019 u 14:12

Bionic
Reading

Plaće za prosinac za 118 radnika tvrtke Brodotrogir d.d. još uvijek nisu isplaćene i ovog ponedjeljka pokrenut je formalni petodnevni postupak mirenja, koji prethodi organiziranju štrajka, potvrđeno je tportalu iz trogirskog škvera

Preostali dio od ukupno 732 radnika, raspoređenih u niz drugih tvrtki koje su koncem prošle godine prebačene u vlasništvo Kermas energije Danka Končara, plaće je ipak dobio, no - po tvrdnjama sindikalista - one su umanjene za iznose od nekoliko stotina do nekoliko tisuća kuna.

'Možemo potvrditi to da kasni plaća u Brodotrogiru d.d., a ostali je radnici još nisu primili', kazala je za tportal glasnogovornica ovog brodogradilišta Ivana Mitar.

Krovna kompanija sa 118 radnika važna je jer je upravo ona nositelj koncesije za pomorsko dobro na kojemu se nalazi brodogradilište. Prošlog vikenda njeni radnici organizirali su prosvjed u samom centru Trogira, no nije bilo vidljivih reakcija nakon toga.

'Imamo posla, ali problem je u osiguravanju materijala za rad, što svakako nije krivnja radnika. U posljednje vrijeme nešto bolje komuniciramo s upravom, no problemi su još uvijek veliki i neizvjesnost je velika, a plaće se umanjuju ili ne isplaćuju. Postoje i najave za ugovaranje novih poslova, ali njima nećemo vjerovati sve dok u škveru ne vidimo limove i druge materijale za rad', kazao je za tportal predsjednik Radničkog vijeća u Brodotrogiru Ivica Sorić.

U ovom trenutku u Trogiru se izrađuje brod za finskog naručitelja te nekoliko manjih brodova, a neslužbeno se spekulira o ugovaranju gradnje još tri 90-metarska broda.

  • +7
Mirni prosvjed radnika Brodotrogira Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL