IZNENAĐENJE

U kolovozu oštar pad industrijske proizvodnje

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 30.09.2011 15:26
  • Objavljeno 30.09.2011 u 15:21
rad na traci tvornica ulja čepin

rad na traci tvornica ulja čepin

Izvor: tportal.hr / Autor: Goran Flauder

Industrijska proizvodnja u Hrvatskoj u kolovozu je pala i na mjesečnoj i na godišnjoj razini, u odnosu na srpanj manja je za 4,9 posto, a u odnosu na kolovoz prošle godine za 4,4 posto, pokazuju podaci koje je danas objavio Državni zavod za statistiku

Tako je u kolovozu prekinut rast industrijske proizvodnje na godišnjoj razini, nakon što je u lipnju ostvaren godišnji rast od 1,8 posto, dok je u srpnju iznosio 0,9 posto.

U prvih osam mjeseci ove godine industrijska proizvodnja je u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem pala za 1,7 posto

Zaposlenih u industriji u Hrvatskoj u kolovozu ove godine bilo je 3,7 posto manje nego u prošlogodišnjem kolovozu, a proizvodnost rada je u prvih osam mjeseci ove u odnosu na isto razdoblje lanjske godine porasla za 2,7 posto.

Podaci DZS-a po glavnim industrijskim grupacijama pokazuju da je u odnosu na prošlogodišnji kolovoz porasla jedino proizvodnja kapitalnih proizvoda, za 6,7 posto.

Proizvodnja intermedijarnih proizvoda pala je na godišnjoj razini za 9,4 posto, energije za 8,2 posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 2,9 posto te trajnih proizvoda za široku potrošnju za 1,3 posto.

Prema područjima djelatnosti, u prerađivačkoj industriji proizvodnja je u kolovozu pala za 5,4 posto u odnosu na prošlogodišnji kolovoz, u rudarstvu i vađenju industrijska proizvodnja smanjen je za 1,5 posto, a u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom za 0,4 posto.

U okviru prerađivačke industrije najveći rast je ostvaren u proizvodnji kože i srodnih proizvoda, za 22,6 posto u odnosu na prošlogodišnji kolovoz. Među djelatnostima s većim rastom proizvodnje su i farmaceutska industrija s porastom za 21,7 posto, popravak i instaliranje strojeva i opreme s rastom od 18,3 posto, proizvodnja ostalih prijevoznih sredstava pod kojom statistika vodi i brodogradnju, s rastom od 15 posto itd.

S druge strane, izrazitije je smanjena proizvodnja na godišnjoj razini računala te elektroničkih i optičkih proizvoda, za 72 posto, proizvodnja rafiniranih naftnih proizvoda za 39,9 posto, tekstila za 21,9 posto, tiskanje i umnožavanje snimljenih zapisa za 19,5 posto itd.

Prema podacima DZS-a, zalihe gotovih proizvoda pri proizvođačima na kraju kolovoza su u odnosu na kraj srpnja smanjene za 5,9 posto, a na godišnjoj razini zalihe su porasle za 9,7 posto.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi