KRUŽNO GOSPODARSTVO

U Kaštelima počela gradnja reciklažnog dvorišta za građevni otpad

  • Autor: S. S./Hina
  • Zadnja izmjena 26.11.2020 21:09
  • Objavljeno 26.11.2020 u 21:09
Cemex / Arhivska fotografija

Cemex / Arhivska fotografija

Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Cikotic/PIXSELL

U Kaštel Sućurcu u četvrtak je počela gradnja reciklažnog dvorišta za građevni otpad, koju su pokrenuli CEMEX Hrvatska i Grad Kaštela, i to će biti prvo mjesto za odlaganje građevnog otpada u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a završetak gradnje planiran je na proljeće 2021.

Kako je izvijestio Grad Kaštela na službenoj stranici, novo reciklažno dvorište ima kapacitet 100 tona po danu, što je na godišnjoj razini 30.000 tona.

Dvorište je smješteno na zapadnom dijelu bivšega eksploatacijskog polja mineralnih sirovima Sv. Juraj - Sv. Kajo. Obuhvatit će površinu od 6300 metara četvornih, a u izgradnju i opremanje CEMEX će u prvoj fazi uložiti oko tri milijuna kuna. Dodatnih 1,5 milijuna kuna uložit će se naknadno u povećanje kapaciteta i daljnje unaprjeđenje učinkovitosti ako to to bude zahtijevalo tržište, to jest potrebe građana, priopćeno je iz Grada Kaštela.

"Za CEMEX je ovaj projekt značajan jer pomažemo riješiti dugogodišnji problem lokalne zajednice. Otvaranjem ove nove mogućnosti za građane zadovoljit će se sve potrebe za uspostavom sustava za gospodarenje građevnim otpadom prema zahtjevima kružnog gospodarstva", rekao je direktor CEMEX Hrvatska Velimir Vilović.

Po njegovim riječima, projekt je u partnerstvu s Gradom Kaštelima osmišljen u skladu s konceptom održivog razvoja koji je integralni dio CEMEX-ova pristupa poslovanju i u svijetu i u Hrvatskoj.

Gradonačelnik Kaštela Denis Ivanović najavio je da bi Grad i CEMEX mogli osnovati zajedničku tvrtku za upravljanje reciklažnim dvorištem.

"Još smo u fazi dogovora o zajedničkom osnivanju društva koje će njime upravljati, a radi se o tehničkim pitanjima za koja vjerujemo da ćemo ih dogovoriti u skorom roku", rekao je Ivanović.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!