prihvaćena rezolucija

Europarlamentarci žele potrošačima u Uniji osigurati 'pravo na popravak'

  • Autor: L. F.
  • Zadnja izmjena 26.11.2020 08:10
  • Objavljeno 26.11.2020 u 08:10
tportal

Izvor: Screenshot / Autor: EP

Europski parlament želi povećati održivost jedinstvenog tržišta promicanjem ponovne upotrebe i popravaka proizvoda te suzbijanjem praksi koje skraćuju njihov vijek trajanja. Rezolucija o održivijem jedinstvenom tržištu prihvaćena je s 395 glasova za, 94 protiv i 207 suzdržanih

Zastupnici u Europskom parlamentu pozivaju Komisiju da potrošačima osigura „pravo na popravak” tako što će popravke učiniti sustavnima, isplativima i privlačnima, bilo produljenjem jamstava, ili osiguravanjem rezervnih dijelova, bilo poboljšanjem dostupnosti informacija o održavanju i servisiranju.

Ustraju i na povećanju potpore za tržišta rabljene robe, traže mjere za suzbijanje preranog zastarijevanja proizvoda te pozdravljaju održivu proizvodnju. Zastupnici su ponovili zahtjev za uvođenjem univerzalnog punjača kako bi se smanjila količina elektroničkog otpada. Istaknuli su potrebu za označavanjem proizvoda u skladu s njihovom trajnošću (npr. mjeračem upotrebe i jasnim informacijama o očekivanom vijeku trajanja proizvoda).

Kako bi potaknuli održive poslovne odluke i potrošačke odabire, zastupnici su predložili da na javnim nabavama prioritet bude poticanje potražnje za ekološki prihvatljivom robom i uslugama s manjim ekološkim otiskom te da marketing i oglašavanje budu odgovorniji. Na primjer, ako se u oglasima reklamiraju značajke prihvatljive za okoliš, one bi se trebale temeljiti na zajedničkim kriterijima, kao što je slučaj pri ishođenju dozvola za oznake o ekološkoj prihvatljivosti. U rezoluciji se traži i jačanje uloge znaka EU-a o ekološkoj prihvatljivosti kako bi se povećala industrijska primjena te podigla razina osviještenosti među potrošačima.

U usvojenom tekstu predložena su i nova pravila za gospodarenje otpadom i uklanjanje pravnih prepreka za popravak, preprodaju i ponovnu upotrebu. Od toga će koristi imati i tržište sekundarnih sirovina.

„Došlo je vrijeme da ciljeve Zelenog plana koristimo kao temelj zajedničkog tržišta koje promiče održive proizvode i usluge. Kako bismo to postigli, potrebna su nam sveobuhvatna pravila koja će omogućiti jasne i jednostavne odluke i za potrošače i za poduzeća. Prihvaćanjem ovog izvješća Europski parlament šalje jasnu poruku: usklađeno obvezno označavanje koje govori o trajanju proizvoda te borba protiv prijevremenog zastarijevanja uređaja put su koji trebamo slijediti na EU razini ", izjavio je izvjestitelj David Cormand (Zeleni/EFA, Francuska).

Prema istraživanju Eurobarometra, 77 posto građana Unije radije bi popravljalo svoje proizvode nego kupovalo nove, a 79 posto njih smatra da bi proizvođače trebalo zakonski obvezati da pojednostavne popravak digitalnih uređaja ili zamjenu njihovih dijelova.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!