SMANJENA INOZEMNA ULAGANJA

U Hrvatsku najviše investirali Austrijanci i Mađari

08.04.2009 u 08:55

Bionic
Reading

Izravna inozemna ulaganja u Hrvatsku u prošloj su godini iznosila 2,9 milijardi eura, oko 730 milijuna manje nego u rekordnoj 2007. godini. Najveći dio stranih ulaganja odnosi se na preuzimanje Ine i dokapitalizaciju banaka, a najviše stranih ulaganja došlo je iz Austrije i Mađarske

Prema preliminarnim podacima koje je objavila Hrvatska narodna banka, inozemna su ulaganja u prošloj godini iznosila 2,93 milijarde eura dok je u rekordnoj 2007. inozemni ulagači investirali 3,6 milijardi eura. U proteklih 16 godina stranci su ukupno u Hrvatsku uložili 20,6 milijardi eura.

Podaci po djelatnostima pokazuju da se najveći dio stranih ulaganja odnosi na bankarski sektor, a slijedi proizvodnja naftnih derivata. Prošlogodišnja inozemna ulaganja u bankarski sektor dostigla su 1,1 milijardu eura, a uglavnom se radi o dokapitalizacijama postojećih banaka u inozemnom vlasništvu. Ulaganja u naftnom sektoru u iznosu od 835,3 milijuna eura povezana su s MOL-ovom javnom ponudom za dionice Ine.

Financijski sektor prednjači u stranim ulaganjima u proteklih proteklih 16 godina. Od ukupno 20,6 milijardi eura stranci su više od trećine (7,7 milijardi eura) uložili u djelatnost financijskog posredovanja (bez osiguravajućih i mirovinskih fondova).
Prema zemljama porijekla najviše stranog kapitala u protekloj godini došlo je iz Austrije (1,01 milijarda eura) i Mađarske (900,2 milijuna eura) što je i razumljivo obzirom na visoka ulaganja u bankarski sektor i javnu ponudu mađarskog MOL-a za Inu.

Austrija je vodeća po ulaganju u Hrvatsku u posljednjih 16 godina s uloženih 5,82 milijardi eura, a slijede Nizozemska (3,27 milijardi eura) i Njemačka (2,37 milijardi eura).